Nove fasade za zgrade u Starom Priboju

Priboj – Zgrade u starom delu grada, nakon više od 50 godina dobiće svoj novi izgled. Građani i lokalna samouprava postigli su dogovor, pa će tako iz opštinske kase biti izdvojeno 80 % bespovratnih sredstava, stanari će učestvovati sa preostalih 20 %.

Počelo uređenje fasada u Starom Priboju

“Кrenula je realizacija projekta odnosno sređivanje fasada 6 stambenih jedinica u 5 zgrada u Starom Priboju. Nakon opštinske odluke i planiranih sredstava u ovogodišnjem budžetu od 10 miliona dinara za bespovratno sufinasiranje aktivnosti investicionog održavanja i unaprađenja svojstava zgrada sproveden je konkurs na koji se javilo 11 stambenih jedinica, ali sve nisu dostavile potrebnu dokumentaciju pa je Кomisija izabrala pomenute zgrade u Starom delu Priboja”, rekao je Irfan Iberagić ispred JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj

Vrednost ovogodišnjih radova je nešto preko 11,5 miliona dinara od čega su, ponovimo, stanari obezbedili 20 %, a lokalna samouprava preostalih 80 %. Ideja je da se pomogne stanarima, ovoga puta u užem jezgru grada, da obnove svoje fasade koje nisu renovirane i po 50 i više godina, a pored energetske efikasnosti, uređenje fasada doprineće i ulepšavanju svog životnog prostora i lepšem izgledu ovog dela grada čiji se centar upravo sređuje, pogotovu rekonstrukcijom nekadašnjeg Hotela Priboj.

Posao na tenderu dobila je prijepoljska firma „Rovčanin inženjering“ i ukoliko vreme posluži, a to znači da ne bude minusa i obilnih padavina, radovi na ove dve zgrade biće završeni za 10 dana, a onda se izgradnja novih fasada nastavlja i na preostalim zgradama.

Zajedničko sređivanje fasada u užem jezgru grada trebalo bi da se nastavi i sledeće godine po istom principu zavisno od visine planiranih sredstava u opštinskom budžetu i spremnosti stanara da, pre svega, finasisjki prate ovu akciju, a plan je da se sa ovom praksom u Priboju nastavi i narednih godina.

Rina i PP Media