Novi prozori i vrata za 57 domaćinstava u Prijepolju

Prijepolje – U Prijepolju su potpisani ugovori sa 57 domaćinstava za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih, kuća, stanova i stambenih zajednica  koje se odnose na zamenu stolarije. Za ovu namenu Ministarstvo rudarstva i energetike i opština Prijepolje izdvojili su 19 miliona dinara, od ukupno 27 koliko je predviđeno za unapređenje energetske efikasnosti.

Subvenciju za zamenu stolarije dobilo 57 domaćinstava, foto: A.Rovčanin

Na javni poziv za zamenu stolarije ukupno je pristiglo 65 prijava građana, međutim nekoliko njih je odustalo, tako da su u petak ugovori potpisani sa 57 lica. Mere energetske efikasnosti sufinansiraju se sa 50%, a najveći odobreni iznos je 140 hiljada dinara. Građani kažu da će im ovaj podsticaj biti od izuzetnog značaja.

Safet Obućina stanuje u bloku Podvaroš više od četrdeset godina. On navodi da će dotrajalu stolariju zameniti novom.

– Pre četrdeset godina sam uselio u stan, i stolarija je skroz dotrajala. Sada ću uz pomoć subvencije zameniti vrata i prozore – ističe Obućina.

Foto: A.Rovčanin

Almedin Turković, takođe kaže da će promeniti stolariju u svom domu.

– Svaka pomoć države dobro dođe pa i ova. Nadam se da ću kada zamenim stolariju tokom zime trošiti znatno manje energenata za grejanje – ističe Turković.

Posao zamene stolarije, nakon sprovedenog javnog poziva poveren je firmama Mušović doo iz Prijepolja i Luks mont iz Užica.

– Sa poslom počinjemo već naredne sedmice, kada ćemo promeniti stolariju na nekoliko kuća – kaže Miloš Mijailović ispred užičke firme Luks mont.

Foto: A.Rovčanin

Energetski menadžer, Remzija Fetahović, navodi da će uskoro biti raspisan javni pozivi za postavljanje solarnih panela na krovove kuća. On je pozvao građane da konkurišu i na ovom pozivu.

Predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić, kaže da će svi građani koji su potpisali ugovore za zamenu stolarije, u ovoj godini moći da konkurišu i na druge javne pozive.

 – Građani koji su dobili sredstva za zamenu stolarije, moći će da konkurišu i za subvenciju za ugradnju fasade i druge energetske mere – kazao je Popadić.

PP Media