Štraparijada i nove atrakcije uz Goci bend na 29. Vidovdanskom saboru u Krajčinovićima

Priboj/Rudo – U susret 29. Vidovdanskom saboru „Gorava“ Кrajčinovići koji će se održati u subotu 24. juna, organizatori najavljuju novine u programu sa prvom Štraparijadom, rekordan broj učesnika i posetilaca a u zabavnom delu programa nastupiće Goci bend.

Vidovdanski sabor – tačka spajanja tromeđe, foto: PP Media

Vidovdanski sabor Gorava Кrajčinovići, biće po 29. put tačka spajanja tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na manifestaciji koja  kombinovanim programom, takmičenja u starim zanatima, seoskom višeboju, trkama konja, čuva stare običaje, nematerijalnu kulturnu baštinu ovog nekada jedinstvenog prostora.

Uz tradicionalna nadmetanja u očuvanju  starih zanata – sečenja drveta dubećom testerom i kladarom, seoskom višeboju, ove godine organizatori najavljuju i prvu Štraparijadu u Кrajčinovićima na kojoj će se takmičiti petnaestak parova radnih konja u vuči trupaca, kao novu atrakciju najstarijeg sabora na tromeđi.

 

Priznanja za najbolje, foto: PP Media

Nakon što su prošle godine Vidovdanski sabor „Gorava“ Кrajčinovići posetili najviši predstavnici Republike Srbije i ocenili ga kao jedan od najznačajnijih događaja za očuvanje tradicije i opstanka ljudi u ovim ruralnim krajevima tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, organizatori ove godine u tom kontekstu najavljuju da će na Saboru okupiti predstavnike susednih opština iz ove tri države, sa kojima će se dogovoriti proširenje sadržaja Sabora i prezentaciji dobrih primera seoskih domaćinstava na tromeđi.

Uz već čuvene atrakcije Sabora – kladionicu ovna sa četiri roga i okretanje vola na ražnju, za ovu godinu organizatori su pripremili i vašarske izložbe i štandove, kao i najveću zabavno-muzičku atrakciju na ovim prostorima – Goci bend.

Foto: PP Media

Entuzijazmom i domaćinskim pristupom organizaciji manifestacije porodice Radović, insistiranju na sabornosti  i atraktivnom i bogatom programu, Vidovdanski sabor „Gorava“ Кrajčinovići već duže od četvrt veka je najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani „ne propušta“ i koji se čeka cele godine a koji je do sada  posetilo više od 200 hiljada gostiju iz sve tri države ali i iz dijaspore i celog sveta.

PP Media