Novi režim ribolova na jezerima u kanjonu Uvca

Na vodama na teritoriji Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ ove godine pecaće se po starim cenama i novom režimu ribolova. Godišnja dozvola je 5.000 dinara, a ribočuvari kažu da se posle nekoliko loših godina lane povećao broj ribolovaca na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i njihovim pritokama.

Prodaja godišnjih dozvola za pecanje u kanjonu Uvca počela je 1. februara i osim u sedištu preduzeća „Rezervat Uvac“ u Novoj Varoši ona se može kupiti i u Sjenici i na Zlatiboru kod tamošnjih udruženja sportskih ribolovaca. „Na vodi“ kod ovlašćenih ribočuvara mogu se kupiti samo dnevne i sedmodnevne dozvole čija je cena kao i lane hiljadu, odnosno dve hiljade dinara.

-Sportski ribolovci se polako vraćaju na naše vode. Lane smo prodali 571 godišnju dozvolu, što je čitavih 90 dozvola više nego u godini pre, dok je bilo duplo više ribolovaca sa ostalim vrstama dozvola. Prodali smo tako 333 dnevne i 82 sedmodnevne dozvole što se odavno ne pamti- kaže upravnik ribarskog područja Rezervata „Uvac“ Novak Pejović.

Niz novina je i u režimu ribolova. Radi revitalizacije prirodnog mrestilišta uvedena je trajna zabrana ribolova u Varoškom zalivu na početku Zlatarskog jezera iz pravca Nove Varoši. Ovde je zabranjeno zabacivanje udica na delu jezera u dužini od 200 metara, nizvodno od mosta na Zlošnici na raskrsnici za Amziće. Na delu Vape od Crvene vodenice do betonskog mosta na Кršcu na magistrali Sjenica-Ivanjica uvedeno je vremensko ograničenje, pa je tako ribolov zabranjen od 1. januara do 1. juna i od 1. novembra do 31. decembra.

Novina je i da se na celom ribarskom području uvodi zabrana upotrebe čerenca, odnosno mreže za hvatanje mamaca, a nema više ni „čeka“. Naime poslednjim izmenama režima ribolova zabranjeno je i ostavljanje zabačenih štapova na obali ili objektu bez prisustva ribolovca duže od 15 minuta.

-Uvedena su i ograničenja u rekreativnom ribolovu na soma na Uvačkom jezeru, pa se on iz čamca vučom (trolongom) u buduće može pecati samo u periodu između 15. juna i 1. oktobra i to na lokalitetima na kojima nije ustanovljena zabrana ribolova. U tom periodu na ovaj način se može pecati samo radnim danima u vremenu od 10 do 16 sati. Pet čamaca je maksimalan broj na dnevnom nivou, zbog čega su ribolovci u obavezi da prethodno najave izlazak na vodu – kaže Pejović.

U sedištu „Rezervata Uvac“, radnim danima od 8 do 16 sati, može se kupiti i Republička dozvole za sportski ribolov sa kojom se može pecati na svim vodama u Srbiji koje nisu pod specijalnim režimom zaštite. Cena godišnje dozvole za seniore je 7.000 dinara i hljadu dinara je skuplja nego prošle godine. Ova dozvola za ribolovce iz kategorije penzionera i starijih od 65 godina košta 3.500, a za invalide 600 dinara.

DVE DOZVOLE: Ribolovcima koji bi da pecaju na svim vodama na teritoriji naše opštine i ove godine potrebne su dve dozvole. Sa dozvolom koja važi na vodama van zaštićenih područja kod nas se može pecati samo u Bistrici na delu Potpećkog jezera na Limu.

Vodama u Zapadnoj Srbiji koje nisu pod posebnim režimom zaštite gazduje preduzeće „Balkan eko tim“ iz Prijepolja.

Varoške novine