Novinarki Katarini Radulović priznanje od Agencije Ujedinjenih Nacija i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Čačak/Beograd/Novi Sad – Кatarina Radulović, dugogodišnji novinar Glasa zapadne Srbije i dopisnica Radio – televizije Vojvodine, dobitnica je nagrade za „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ koja joj je uručena na konferenciji „Ekonomsko osnaživanje žena u cilju unapređenja njihove bezbednosti u ruralnim sredinama”, u organizaciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Agencijom Ujedinjanih Nacija (UNWomen), i podrške ambasade Кraljevine Norveške u Srbiji.

Foto: GZS

Кatarina Radulović je novinar i reporter RTV Vojvodine čiji prilozi se emituju u udarnom terminu ovog javnog servisa u 17 časova na RTS. Ali njeni prilozi deo su programa i u svim ostalim formatima ove medijske kuće. U proteklih sedam godina izveštavala je o svim bitnim temama koje su od opšte važnosti za gledaoce na području Vojvodine a koje potiču iz zapadnog dela Srbije. Njani novinarski počeci vezuju je za Gornji Milanovac a kasnije i za nekadašnju televiziju Čačak, a poslednjih nekoliko godina stalni je deo kolektiva i redakcije Glasa zapadne Srbije. Njani prilozi i reportaže koje su promovisale položaj žena na selu bez sumnje su skrenule pažnju javnosti.

„Ovo je zaista veliko priznanje za Glas zapadne Srbije i za Radio – televiziju Vojvodine, čiji sam ja dopisnik punih sedam godina iz zapadne Srbije. Bilo je zaista dosta priloga u poslednjih godinu dana koji su se bavili tematikom položaja žena na selu. Zaticali smo ih na njivi, kako kupe krompir i na taj način zarađuju svoj dinar jer još uvek nisu stekle pravo na starosnu penziju. Zaticali smo i žene kojima je najčešća relacija kuća i štala u poslednjih 10 godina ali i sve češće i mladih koje su prepoznale značaj udruživanja i na taj način su postale ekonomski nezavisne”, istakla je Кatarina Radulović, jedna od dobitnica nagrada.

Inače, Кatarina je udata i majka dve kćerke bliznakinje, Anđele i Nikoline.

Poverenica za rodnu ravnopravnost, Brankica Janković, istakla je da su žene u periodu iza nas pokazale da su zaista izvor života.

„Žena je sunce, i mislim da nikada nije bila, zapravo, istinitija ta izreka poznate japanske spisateljice, jer su žene u prethodne dve godine pokazale da su zaista izvor života i da su negovale i lečile milione ljudi šiom sveta pa tako i kod nas u Srbiji, čineći većinu zaposlenih u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, trgovini, u svim onim delatnostima koje su radile 24 sata”, rekla je Brankica Janković, Poverenica za rodnu ravnopravnost.

Ambasador Кraljevine Norveške u Srbiji, Jerg Eugen Jelstad istakao je da je podržavanje i osnaživanje žena prioritet u svakom smislu.

„Mi znamo da su žene kičma lokalne ekonomije, kičma društva, i zato ćemo ovaj projekat podržavati duži vremenski period. Interesantno je pogledati u našu, norvešku istoriju. Važno je videti kako je Norveška iskoristila talentovane žene. One su napravile staze na Univerzitete, u institucije, zauzele aktivno mesto u društvu, postale lideri. To je bio koristan potez koji je povukla norveška Vlada. I to je bila, rekao bih, osnova za veoma snažnu i ekonomski jaku Norvešku”, rekao je Jern Eugen Jelstad, ambasador Кraljevine Norveške u Srbiji.

PP Media i GZS