Programi podrške privredi vredni 600 miliona dinara predstavljeni privrednicima iz Prijepolja i Priboja

Prijepolje/Priboj – Predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) prezentovali su u sredu privrednicima u Prijepolju i Priboju otvorene pozive i programe podrške. Aktuelni pozivi podrške privredi Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, vredni su više od 600 miliona dinara.

Privrednicima iiz Prijepolja predstavljeni programi podrške, foto. A.Rovčanin

Ministarstvo privrede raspisalo je krajem januara tri programa podrške za dodelu bespovratnih sredstava za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladim, a sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministarke privrede, predstavila je danas privrednicima iz Priboja i Prijepolja aktuelne programe podrške koji će u toku 2022. godine biti plasirani preko Ministarstva i Fonda za razvoj.

– U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara bespovratnih sredstava koja su namenjena za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja – izjavila je Obradović.

Pribojskim privrednicima predstavljeni programi podrške, foto A.Rovčanin

Lokalne samouprave nemaju mogućnost i nadležnost da direktno pomažu i subvencionišu privrednike, međutim aktivno rade na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za nova ulaganja.

– Idemo u susret problemima koje imaju privrednici. Menjamo planske dokumente koji će omogućiti našim privrednicima da ulaze u nove investicije i da grade objekte, razvijaju sopstvena preduzeća a samim tim i našu opštinu – kaže predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić.

Predsednik SO Prijepolje Izudin Šantić, foto: A.Rovčanin

Opština Priboj pokazala je predhodnih godina da je servis privrednika, a to se najbolje vidi kroz razvoj Slobodne zone, smatra zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.   

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić, foto: A.Rovčanin

Кroz Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a cilj je, prema rečima Obradovićeve, da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika. Privrednicima je danas predstavljen i IPA projekat prekogranične saradnje „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja ENHANCE“ u kojem je partner RPК Zlatiborskog upravnog okruga.

Skup u dve opštine je održan u okviru programa „Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana”, koji realizuje PКS u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde, a uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) – članice Grupe Svetske banke i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

PP Media