Novovaroška kasa u 2024. godini „teška“ 839 miliona

Nova Varoš – Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš usvojili su predlog budžeta za 2024. godinu koji je projektovan na nešto više od 839 miliona dinara i jedan je od najmanjih u Zlatiborskom okrugu. Prema planu, najveći deo budžetskog kolača u iznosu od 198,5 miliona dinara usmeren je za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, dok će u putnu infrastrukturu biti uloženo 120 miliona dinara.

Foto: A.Rovčanin

Za razvoj turizma planirano je 105,6 miliona, za saobraćajnu infrastrukturu i organizacije 85,5 miliona, za komunalne delatnosti 59, socijalnu i dečju zaštitu 54,1 i za razvoj sporta i omladine 37 miliona dinara.

Za oblast stanovanja, urbanizma i prostornog planiranja planirano je 47,5 miliona dinara, politički sistem lokalne samouprave 29,9, razvoj kulture 27,7 i poljoprivrede 16 miliona dinara.

Dva projekta se izdvajaju, a to je izgradnja kotlarnice na biomasu i kružnog toka na Branoševcu.

– Ugovor za izgradnju kotlarnice na biomasu je već potpisan, a sredstva u iznosu od 200 miliona dinara obezbeđena su kod Ministarstva za javna ulaganja. Drugi je kružni tok na Branoševcu, za koji imamo uredan proejkat i građevinsku dozvolu, a prilikom posete, ministar Vesić nam je obećao sredstva – kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš, foto: A.Rovčanin

Sa državnim transferima, prema planu, budžet bi trebalo da bude „težak“ oko milijardu dinara, što će biti dovoljno da se uz rebalanse završe stari i započnu novi projekti. Veliki deo tog „kolača“ biće opredeljen za izgradnju putne infrastrukture po selima i ulica u gradu. Samo u asfaltiranje i održavanje seoskih puteva biće investirano blizu milion evra, a inteziviraće se radovi i na sanaciji ulica u centralnoj gradskoj zoni, koje su u katastrofalnom stanju.

– Konačno je došao red da se više posvetimo uređenju gradskih ulica, poslednjih godina često zapostavljenih u odnosu na puteve po selima. Prioritet će biti fazna rekonstrukcija Ulice Potočilo. Reč je o krupnoj investiciji, koja bi najvećim delom trebalo da bude finansirana iz republičke kase. Urađen je i projekat za sanaciju Ulice Vraneški put, ali najpre moramo uraditi preparcelizaciju i rešavanje imovinskih odnosa sa Islamskom zajednicom. Ove dve ulice, mada u centru grada, u najlošijem su stanju – kazao je zamenik predsednika opštine dr Branko Bjelić.

PP Media