Zlatni jubilej Limskih večeri poezije

Priboj – Promocijom hrestomatije pobednika Limskih večeri poezije „Zlatni jubilej Limskih večeri poezije“ koju je priredio direktor Doma kulture Pivo Karamatijević, Svetlan Milinković, sinoć su počele 51. Limske večeri koje će u u Priboju trajati do 23. decembra.

Foto: A.Rovčanin

„Samo su veliki oni događaji koje ne možemo zaboraviti i samo su velike one istine koje ne možemo prećutati“, istakao  je recenzent Petar V. Arbutina govoreći o hrestomatiji pobednika Limske večeri poezije koja svedoči o značaju manifestacije koja u pribojskoj dolini traje već pola veka i koja je učinila toliko mnogo za jugoslovensku književnost.

Limske večeri poezije predstavljaju topografiju opštine Priboj, koja nema veze sa prostorom i geografskim kartama, poručio je Arbutina.

Foto: A.Rovčanin

-Mi ne možemo nikada shvatiti dokle reč ili dobra pesma može da dosegne i sve dok je tako, ima nade i za književnost i za ljudsku slobodu u najširem  smislu jer ne može da se kontroliše nečim što bi bila metodologija ljudskih zakonitosti i zakonomernosti. Ono što se ovde rodi, ono što se potvrdi u aplauzu publike, u odluci žirija kao književna i pesnička vrednost odlazi u svet i promoviše Priboj i festival na sebi svojestven način. Zahvaljujući Limskim večerima poezije, Priboj i pesnici koji dođu i učestvuju, svojim pesmama i svime onim što će kasnije postići, svedoče da je Priboj i ovde i svuda, da mu se ne vide granice i on je tamo dokle seže njihova pesnička reč – istakao je recenzent knjige Petar V. Arbutina.

 Foto: A.Rovčanin

„Ovom publikacijom, prvenstveno zbog pedesetogodišnjice Limskih večeri poezije, koje su pored nekih teških vremena i pauza pokazale svoju čvrstinu, hteli smo da se dotaknemo svih naših laureata, makar kroz jednu pesmu iz pobedničkog ciklusa“- istakao je autor hrestomatije pobednika „Zlatni jubilej Limskih večeri poezije“, direktor Doma kulture u Priboju, Svetlan Milinković.

– Nisam autor, ja sam knjigu priredio. Naveo sam samo svih 50 veličanstvenih pobednika Limskih večeri poezije a svoj lčni stav sam izneo o predgovoru; šta mislim o najstarijoj i najduhovnijoj našoj manifestaciji, koja je po mom skromnom mišljenju od odlučujućeg uticaja za kulturni identitet naše ustanove. Nesebičnu pomoć za knjigu „Zlatni jubilej Limskih večeri poezije“, imao sam u našem žiriju, recenzentu Petru Arbutini a onu odlučujuću pomoć sam dobio od našeg osnivača, konkretno od predsednika opštine Lazara Rvovića koji nas je zdušno podržao i procenio da je reč o odličnoj ideji – kazao je Svetlan Milinković.

Svetlan Milinković, foto: A.Rovčanin

Finalno veče 51. Limskih večeri poezije održaće se u petak, 22. decembra u Domu kulture Priboj sa početkom u 19h. Žiri je odabrao petoro finalista, od ukupno 92 ciklusa koja su stigla na ovogodišnji konkurs. Finalisti 51. Limskih večeri poezije su: Milica Borovčanin, Sokolac; Vuk Manojlović, Sremski Karlovci i Laura Đuričković, Matea Grbović, Nikola Đurišić iz  Podgorice. Pored nastupa finalista, u muzičkom delu programa nastupiće Zejna Murkić.

Tekst je nastao u okviru projekta “Turistički biseri Priboja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Priboj iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Priboj u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media