Novovaroški Dom kulture slavi 55. rođendan – godina u znaku jubileja

Nova Varoš – Dom kulture „Jovan Tomić“ ove godine obeležava pet i po decenija uspešnog rada, a raznovrsni i kvalitetni kulturni sadržaji obeležiće celu godinu jubileja. Svečana akademija je 8. februara kada počinju i „Dani kulture“ koji traju do sredine marta.

Foto: A.Rovčanin

Reč je o manifestaciji koja se sa kraćim prekidima, organizuje već više od četvrt veka sa misijom da promoviše kulturno stvaralaštvo i afirmiše amaterizam u zlatarskom kraju. Svečana akademija 8. februara povodom jubileja počeće u 20 sati. Tematski muzičko-poetski program obeležiće nastupi operske pevačice – meco soprana Nataše Radovanović, kao i prvaka beogradskog glumišta Milorada Mikija Damjanovića i Dragane Mićalović. Nastupiće i gudački kvartet „Kameleon“, u sastavu Katarina Kovačevski, Kornelija Stamenković, Ivana Mandić i Eduard Tešenji.

-Planiramo i goste iznenađenja, a ova svetkovina će biti i prilika da sve goste i sugrađane podsetimo na višedecenijski razvoj Doma kulture, kao lučonoše kulturnog preporoda u ovom delu Srbije, kao i da se osvrnemo na rad i dostignuća ustanove u poslednjih nekoliko godina, kako u programskom smislu, tako i na investicionomm planu – najavljuje direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“ Mihrija Hadžić.

Foto: Promo

U okviru manifestacije „Dani kulture“ koja traje do 8. marta, biće 11 kvalitetnih programa, među kojima najviše pozorišnih, ali za sadržaje neće biti uskraćeni ni ljubitelji filma, književnosti, muzike…Kako kažu u Domu, gotovi svi programu prikazivaće se u večernjim terminima, sa početkom u 20 sati. Prava pozorišna „pikanterija“ na programu je već druge večeri festivala, u petak 9. februara. Reč je o predstavi „Pomahnitali“, u kojoj uloge tumače poznati glumci Tatjana Kecman i Miloš Đorđević.

U četvrtak 15. februara publika će imati zadovoljstvo i priliku da uživa u glumačkim bravurama Nataše Ninković i Zorana Cvijanovića, u hit predstavi „Prah“. Za sve poklonike teatra u sredu 21. februara na programu je još jedna pozorišna „poslastica“. Reč je o predstavi sa dugim pozorišnim životom „Noć bogova“ u kojoj igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić.

Aktuelni filmski hit „Nedelja“ o legendi narodne muzike i Dorćola Džeju Ramadanovskom, koji puni bioskopske sale širom zemlje, domaće filmadžije imaće priliku da pogledaju na projekcijama 22. i 23. februara, u terminima od 17 i 19.30 sati. Biće sadržaja i za mališane. U ponedeljak 26. februara (u 9.30 i 13 sati), za njih je na programu predstava u izvođenju profesionalne glumačke trupe iz Beograda. U petak 1. marta na programu je dečja predstava „Vaso Pikaso“, a 5. marta film za decu „Priča o čarobnom maču“.

-Premijera predstave „Protuve piju čaju“ Amaterskog pozorišta našeg Doma kulture, u režiji Dragana Jakovljevića, je 29. februara. Reprizno izvođenje je 4. marta – ističe Hadžić.

Foto: Promo

Zavesa na ovogodišnje „Dane kulture“ biće spuštena 8. marta, kada je na programu monodrama „Onaj koji kaže ne“, u izvođenju i režiji našeg zemljaka Nikole Dragaševića. U ovoj ustanovi imaju ambiciozne planove i tokom leta i jeseni.

BOGAT PROGRAM CELE GODINE

Bogat program povodom jubileja u Domu kulture najavljuju tokom cele godine. Već 22. marta planirana je promocija „Letopisa“ u izdanju Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda, a 12. i 13. aprila koncerti Kulturno-umetničkog društva Doma kulture „Jovan Tomić“, koji ove godine obeležava dve decenije uspešnog rada.

U ovoj ustanovi imaju ambiciozne planove i tokom leta i jeseni.

-U pregovorima smo sa čuvenim horom „Viva voks“, pokušaćemo da u galerijskom prostoru priredimo i veliku izložbu Mome Kapora, kao i pozorišnu predstavu po Kaporovom tekstu „Vodič kroz srpski mentalitet“. U planu je i promocija knjige Milinka Bujišića „Od novinarstva do književnosti“- kaže direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić.

Leto će u programskom smislu obeležiti tradicionalni „Predfest“ kao najava „Zlatarfesta“.

-Očekujemo i nastavak investicija u rekonstrukciju objekta. Reč je o zameni oko 350 stolica i itisona u velikoj sali, a sredstva pokušavamo da obezbedimo putem konkursa Ministarstva kulture ‘Gradovi u fokusu’ – kaže direktorka Hadžić.

Varoške novine i PP Media