Novovaroški voćari na petodnevnoj obuci o orezivanju

Nova Varoš – Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg” i Poljoprivredna stručna služba Užice, organizovali su petodnevnu obuku za voćare iz Nove Varoši na temu orezivanja voća.

Obuka novovaroških voćara, foto: A.Rovčanin

Obuka je obuhvata dvodnevni teoretski rad u kabinetu i trodnevni rad na terenu, gde će voćari imati priliku da na licu mesta vide primene stečenog znanja.

„Ideja da se organizuje ovo predavanje teoretsko i praktično proistekla je iz činjenice da u opštini Nova Varoš postoji dosta rasada gde imamo voćne vrste koje nisu rezane poslednjih nekoliko godina ili su rezane nestručno. Tako da smo mi odlučili da mora da se uradi rigorozna primena agrotehničkioh mera što se tiče zasada u opštini Nova Varoš”, rekao je Nebojša Brzaković iz Savetodavne i stručne službe Užice.

Petodnevna obuka za rezidbu voća novovaroških voćara, foto: A.Rovčanin

On je rekao da je ova obuka petodnevna, na kraju teoretske obuke poljoprivredni proizvođači će naučiti način rezidbe, pravila rezidbe kao i svrhu rezidbe.

„Što se tiče obuka, mi smo u poslednje dve, tri godine obuke imali u Užicu. Prve godine bilo je 45 ljudi, druge 35, a prošle godine je bilo 20 ljudi. Mi smo i ove i godine organizovali obuku u Užicu na kojoj će biti takođe oko 20-ak tih voćara koji posećuju naše obuke”, zaključio je Brzaković

Čedomir Živković predsednika Udruženja „Zlatni breg” kaže da se prijavilo se oko 34 zainteresovana voćara za obuku, dva su otkazala zbog gripa.

Foto: A.Rovčanin

„Кada je u pitanju zainteresovanost, po našoj proceni zainteresovanost je veoma dobra, međutim možda će još njih doći. Imali smo i druge radionice u saradnji sa opštinom, u prvom momentu su neodlučni, posle bude dobar odziv”, rekao je Živković.

Po Živkovićevim rečima ovce radionice voćarima znače dosta.

„ Sad smo se okrenuli na drvenasto voće, u povoju je razvoj voćarstva, međutim drvenasto voće ljudi su rezali kako ko zna i ume, retko ko je mogao da skupi veći novac i plati da se stvarno to uradi kako treba. Ja sam imao radionice i drugih profila, što se tiče voća za zaštitu, pogotovo malina i jabučastog voća, bilo je dosta uspešno. Dobar uspeh imamo zbog sušenja malina, bolesti jer impak struka je struka, a nauka je nauka”, kazao je Živković.

GZS i PP Media