NSZ organizovala Forum za pribojske poslodavce

Priboj – NSZ Filijala Prijepolje organizovala je danas Forum za  poslodavce u Priboju kako bi ih bliže upoznala sa javnim pozivima i konkursima koji su raspisani 20. februara ove godine.

Pribojski poslodavci upoznati sa pogodnostima koje pruža NSZ, foto: PP Media

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 13 javnih poziva/konkursa za 2023. godinu, putem kojih će biti pružena finansijska podrška poslodavcima i nezaposlenim licima. Većina se može svrstati u tri grupe i odnose se na programe zapošljavanja, na programe dodatnog obrazovanja i na osobe sa invaliditetom.

– Većina javnih poziva je otvorena do 30. novembra. Konkurs za javne radove je otvoren do 27.marta. Konkurs javnih poziva za samozapošljavanje do 10. aprila, dok su programi namenjeni osobama sa invaliditetom otvoreni do kraja godine – kaže Rafeta Hajdarević, direktorka NSZ filijale Prijepolje.

Foto: PP Media

Forumu je prisustvovalo oko 30-ak poslodavaca iz Priboja, od kojih su mnogi i ranije koristili programe NSZ . Prema rečima Momira Spajića, vlasnika samostalne zanatske radnje Kompatekst koja trenutno zapošljava 70 radnika, potrebe u tekstilnoj proizvodnji su sve veće a nove, mlade radne snage, sve manje.

-Sve je veća potreba za mlađom radnom snagom ali niske su zarade i sve ih je teže naći. Taj problem rešavamo uz pomoć NSZ ali pomalo, jer prosto nema radnika. Ipak, svaki program koji daje Nacionalna služba dosta pomaže poslodavcima, jer ga praktično oslobađa godinu dana svih plaćanja dok se radnik ne usavrši i ne počne da zarađuje sam svoju zaradu- ističe Momir Spajić, vlasnik firme  “Kompateks Priboj”.

Slično mišljenje deli i Dušanka Gardović, vlasnica firme DG Fashion, koja ističe da su pomoć Nacionalne službe  i programi koje nudi od nemerljivog značaja.

-Trenutno zapošljavamo 18 radnika, a po poslovima za narednih pet godina imamo potrebu za još 27 radnika. To je teško pronaći u Priboju, ali uz pomoć službe, nešto se dešava. Programi NSZ su odlični jer daju mogućnost radnicima da steknu stručnu praksu i obuče se za novootvoreno radno mesto a istovremeno nama poslodavcima olakšavaju jer mi nemamo dobit od novozaposlenih dok se ne uigraju – objašnjava Dušanka Gardović vlasnica firme DG Fashion.

Inače, prvi forum za poslodavce organizovan je prošlog petka u Prijepolju, a nakon Priboja uslediće Forumi za poslodavce Sjenice i Nove Varoši koji će se održati 14. i 15. marta u ispostavama NSZ Filijale Prijepolje.

PP Media