O rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena u Priboju govorila ministarka Darija Кisić

Priboj – Povodom Dana žena u Priboju je upriličen skup na kom se govorilo o rodnoj ravnopravnosti i dosadašnjim rezultatima na osnaživanju žena u ovoj opštini. Skupu je prisustvovala i ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Кisić.

Foto: PP Media Prijepolje

„Jako sam srećna što sam danas ovde u Priboju i što sam imala sreću da upoznam ovako divne ljude i žene iz Udruženja „Sačuvajmo selo“. Ako sačuvamo ženu, ako je podržimo i osnažimo, onda ćemo sačuvati i uvećati porodicu, onda će nas biti više i onda će se čuti dečiji osmeh u svim krajevima naše lepe Srbije. Priboj je primer odlične prakse i sve čestitke predsedniku opštine na svim aktivnostima koje su sprovodili i koje sprovode u cilju osnaživanja žena i unapredjenja svih sfera u životu žena.
U ovoj opštini uspešno je realizovan projekat „Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji je sproveden uz podršku Ministarstva za evropske integracije, Vlade Republike Srbije, koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, udruženje žena „Sačuvajmo selo“ i kompanije UN Women globalnog šampiona za rodnu ravnopravnost, ovom prilikom zahvaljujem vam se na tome jer godinama već pokazujete to da žene mogu postići sve ukoliko se udruže. Ministarstvo će biti tu da podrži porodicu i žene selu i da uspemo da ispromovišemo da nam se vraćaju porodice na sela jer osim divne klime i zdrave prirode danas postoje mogućnosti i da se na selu radi i priivređuje”, rekla je ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Кisić.

Foto: PP Media Prijepolje

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio se ministarki na poseti i rekao da je današnja poseta od velikog značaja za samu lokalnu samoupravu, ali pre svega za žene koje se okupljaju u Udrženju „Sačuvajmo selo“.

„Ova poseta je i pravi primer podrške, mi smo danas razlovarali o raznim vidovima saradnje i načinima kako možemo dodatno da podelimo i podstaknemo druge žene kako da se udružuju i rade, da na primerima dobre prakse vide kako može lepo da se živi i dobro da se privreduje u našim selima. Zadatak lokalne samouprave i jeste da podrži sve aktivnosti i projkete koji se tiču toga, mi ćemo nastaviti i dalje sa aktivnostima da bi na pravi način zaživelo selo i da bi se razvio seoski turizam jeste ulaganje u infrastrukturu. U ovoj godini biće značajnih infrastrukturnih radova na seoskom području, pre svega što se tiče putne infrastrukture, ali i svih drugih vidova“, rekao je rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Foto: PP Media Prijepolje

Žene iz Udruženja „Sačuvajmo selo“ iskazale su zahvalnost na dosadašnjoj podršci koju su dobile od ministarke.

„Presrećna sam što smo imali kao Udruženje imali čast da budemo domaćini dolasku ministarke i što smo čuli da imamo podršku za sve ovo što smo do sada radili i obećanja da ćemo i ubuduće biti podržani u svakom smislu da bismo obezbedili što bolji ambijent za opstanak na selu“, rekla je Malina Stanojević predsednica udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja.

Foto: PP Media Prijepolje

Vredne žene iz Udruženja „Sačuvajmo selo“ pripremile su razne đakonije i domaće specijalitete karakteristične za ovaj kraj naše zemlje, a sa njima se varjače latila i sama ministarka koja je pripremala čuvenu alvu.

PP Media i GZS