Obeležen Dan opštine, deo opozicije izostao sa svečane sednice

Svečanom sednicom Skupštine, grad na Limu danas je obeležio svoj dan. Ovo je druga godina kako se 7. jul obeležava kao Dan opštine,jer je lokalna skupština u februaru prošle godine donela odluku da se Dan opštine obeležava na ovaj datum, kada je Prijepolje prvi put pomenuto u pisanim dokumentima, 1343. godine. Svečanoj sednici pored odbornika prisustvovali su i brojni gosti iz društveno političkog života naše zemlje. Na sednici su uručene nagrade i priznanja zaslužnim firmama i pojedincima.
Dodeljene su dve Povelje opštine Prijepolje i to firmi „MDG“ doo iz Kanade, koja je otvorila kol centar i zaposlila 120 osoba i biznismenu Nićiforu Aničiću, zbog humanitarnog delovanja u ovoj opštini. Dodeljeno je i pet opštinskih Zahvalica, Mirsadu Sadikoviću Zecu zbog doprinosa na uređenju zelenih površina, zatim Meši Šendelju Žaku, zbog doprinosa razvoju pozorišne umetnosti,IP “Polimlje” doo povodom 85- godišnjeg postojanja, bivšem diplomati Rifatu Rondiću iz Beograda i doktoru Zulkefilu Sadoviću, za doprinos razvoju i unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. Novčanom nagradom nagrađeno je 18 pojedinaca, među kojima su dobrovoljni davaoci krvi, sportisti i đaci generacija osnovnih i srednjih škola.
Predsednica Lokalnog parlamenta Stana Marković zahvalila se brojnim gostima koji su uveličali obeležavanje Dana opštine. Ona je u svom govoru potsetila da je Prijepolje prvi put pomenuto u pisanim izvorima koji su ostali sačuvani, kao trg Manastira Mileševe na kome su se okupljali prodavci i kupci robe.

– Merkatum Prepolija je bila važna stanica na karavanskom putu u literaturi poznatoj kao “Dubrovački drum” koji je povezivao Dubrovačku republiku sa unutrašnjosti Balkanskog poluostrva. U Dubrovačkom arhivu Prijepolje se prvi put pominje pod sigurnim datumom 7. jula 1343. godine, pa je ovaj datum ustanovljen po skupštinskoj odluci kao Dan opštine i ove godine se pod ovim datumom drugi put obeležava – kazala je predsednica Skupštine Stana Marković.

Stana Markovićpredsednica Skupštine zahvalila se brojnim gostima na prisustvu svečanoj sednici, foto: www.ppmedia.rs


Prvi čovek Opštine na Limu Dragoljub Zindović podsetio je na razvoj Prijepolja kroz istoriju, koje je sačuvalo brojne verske i kulturne spomenike koji svedoče o zajedničkom životu različitih nacija i vera, po čemu je ova opština i danas prepoznatljiva. On je iskoristio priliku da spomene planove i programe lokalne vlasti, te da potseti na dobru saradnju sa ministarstvima koja je doprinela da u ovu opštinu stignu značajna sredstva i pobrojao investicije koje su započete ili će se raditi uz podršku države i stranih donatora.

Deo opozicije nije prisustvovao svečanoj sednici

Svečanoj sednici Skupštine opštine nije prisustvovao jedan deo opozicije. Odbornici Sandzačke demokratske partije,izostali su sa obeležavanja Dana opštine pravdajući to činjenicom da Prijepolje ima jednonacionalnu izvšnu vlast.
Odbornici Dveri takođe nisu prisustvovati sednici nezadovoljni izborom i načinom odlučivanja za dodelu nagrade.
Odbornici SRS i DSS prisustvovali su sednici, jer je kako tvrde ovaj datum ustanovljen u vreme kada su oni bili na vlasti.
PP Media