Obeležena 76. godišnjica Prijepoljske bitke

Prijepolje – Komemoracijom i polaganjem venaca na spomen-kompleksu „4. decembar“ u Šarampovu obeležena je 76. godišnjica Prijepoljske bitke, jedne od najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu u kojoj je poginulo oko 500 boraca.
Član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Milan Lučić izrazio je posebnu zahvalnost Vojsci RS, delegacijama iz Kotora, Podgorice, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Užica, Kosjerića, Bajine Bašte, Nove Varoši, Priboja, Beograda, Sopota, Batajnice, Aranđelovca i Čačka koji su danas došli da se poklone palim žrtvama.


“ Smatram da svake godine lokalne samouprave iz budžeta moraju izdvajati sredstva za održavanje ratnih memorijala, grobova poginulih ratnika “, rekao je Lučić i apelovao na sve opštine i gradove u Srbiji kao i na nadležne iz Zavoda za zaštitu spomenika da se zajedno za resornim ministarstvom angažuju u pronalaženju sredstava za redovno održavanje spomen obeležja.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

“Svaki put kad stanem na ovo sveto mesto na kome je ispisana najtužnija i najtragičnija stranica naše istorije osećam posebnu odgovornost za izgovorene reči, ali osećam i čast što zajedno sa vama evociramo uspomene na heroje prijepoljske epopeje, što se klanjamo njihovim senima i odajemo im dužno poštovanje za hrabrost, patriotizam, odanost otadžbini i veličini ljudskog dostojanstva”, kazao je na današnjoj svečanosti predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

On je podsetio da je u Prijepolju 4. decembra pre 76 godina vođena jedna od najtežih borbi u toku NOR -a , a da heroika i tragika prijepoljske bitke nije samo u broju žrtava i veličini otpora, već je to bilo i najveće iskušenje partizanskih boraca u toku NOR- a.

“Jedino je u Prijepolju u jednom danu smrt pokosila preko 500 boraca, a možda i više, jer konačan broj nije nikada utvrđen. Ovo mesto još uvek zrači svojom tanovitošću, svojim užasom ali i svojom veličinom”, kazao je Zindović.

On je istakao da su na tom mestu zajedno ginuli hrabri Šumadinci, Dalmatinci, Krajišnici i borci iz mileševskog, pljevaljskog i bjelopoljskog sreza.

“U toku jednog dana uništene su gotovo kompletne partizanske ratne brigade. Stradala je jedna mladost, jer među izginulim najviše je bilo srednjoškolaca, studenata, mladića i devojaka iz srca Srbije, Šumadije jer je Prva šumadijska brigada pretrpela prvi udar Nemaca i imala najveće gubitke. Poneti slobodarskim idealima svojih predaka sa verom u bolji život posle rata, skoro goloruki pružali su žestok otpor neprijatelju, njegovim tenkovima i artiljeriji. Govorili su da će se boriti do poslednjeg metka i bombe, a kad njih nestane boriće se kamenjem, ali neće dozvoliti da ih žive uhvate”, rekao je prvi čovek opštine Prijepolje.

Upravo zbog veličine njihove žrtve, predsednik opštine Zindović je mišljenja, da Prijepolje treba da bude prepoznatljivo po ovom spomen kompleksu.

“Moramo više učiniti da ovo mesto postane simbol grada, njegovo slobodište. Postoji projekat detaljne sanacije i rekonstrukcije da ovo svetilište uredimo i obeležimo kao memorijalno – turistički potencijal na turističkoj mapi Prijepolja. Među brojnim istorijskim vrednostima kojim obiluje ova sredina neophodno je urbanistički ovaj prostor proširiti. Na žalost za sada nema nikakvog putokaza na ulasku u grad da pored magistralnog puta postoji izuzetan istorijski spomenik iz NOB – a, što treba u što kraćem roku završiti”, najavio je predsednik opštine.

On je poručio prisutnima da tokom svih proteklih godina ali i onih koje dolaze, moraju se izvlačiti pouke i poruke kako se za slobodu, mir i ljudsko dostojanstvo plaća ogromna cena.

“Zato ćemo se herojima 4. decembra odužiti ako se svi zajedno budemo zalagali za bolji zajednički život u našoj sredini. Danas nam je zajedništvo izuzetno potrebno, moramo se svi truditi da uz pomoć Vlade Republike Srbije gradimo ovde bolji, bogatiji i lepši život”, poručio je predsednik opštine Dragoljub Zindović.

PPmedia