Obeležena godišnjica otmice Bošnjaka u Mioču

Priboj – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Medžlis Islamske zajednice Priboj organizirali su komememorativni skup “NE ZABORAVIMO SJEVERIN”, povodom obeležavanja 31. godišnjice od otmice u Mioču u kojoj je odvedeno i ubijeno 17 nevinih građana bošnjačke nacionalnosti iz Priboja i okolnih sela.

Foto: Facebook

Skup je počeo učenjem sure Ya-sin. Nakon toga prisutnima se, ispred porodica ubijenih obratila Suanita Bajramović, kćerka odvedenog Mustafe Bajramovića.

Ona je kazala da je imala težak zadatak, da se obrati ispred porodica šehida Sjeverina.

– Ja se sećam tog kobnog 22. oktobra 92. godine kao da je juče bilo. Bol ne prolazi nego se čovek uči da živi sa tim. Šta ja da kažem sebi kad stanem ispred ogledala, šta da kažem ovim ljudima ispred mene. Hoću da kažem celom svetu, kako je moguće da posle 31 godine od zločina prema najmilijima i dalje pravde nema. Gde su kosti naših najmilijih i šta da kažem svom detetu koje me pita gde je mezar moga dede. U svet sam otišla bez očevog zagrljaja i onog, “Čuvaj se kćeri. Čuvaj svoj obraz i poštenje”. Moj babo je voleo ovu zemlju i zvao je svojom – reči su Bajramovićeve.

Foto: Facebook

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, rekavši da nakon Suanitinih reči teško je kazati bilo šta.

– Ovaj tragični događaj ne sme niko zaboraviti i sve je ovo jedna opomena svima nama. Kada govorimo o budućnosti, to jedino možemo samo zajedno. Srbi i Bošnjaci ne smeju dozvoliti da ničiji interesi upravljaju našim sudbinama. Ne smemo nikada zaboraviti da na neka pitanja moramo dati odgovore. Ono što ja mogu ispred lokalne samouprave da poručim porodicama jeste da ćemo u narednom periodu zajedno pokušati da nađemo, naravno u okviru ovlašćenja koja ima lokalna samouprava, kako da pomognemo porodicama – poručio je Rvović.

Foto: Facebook

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Priboj Harun ef. Eminagić, poručio je da je situacija sve teža, jer gledamo stradanja nedužnih Palestinaca, a pritom ne možemo ništa da učinimo, kao što nismo pre 31. godine mogli ništa da učimo kada su odvedeni naši očevi, sinovi, braća, a među njima i jedna samohrana majka.

– To me bacilo u razmišljanje, jer sam se pitao, da je tada bio internet u onoj formi kao što je to sada, da li se moglo šta promeniti. Ne verujem da bi se išta promenilo, nego bi bilo kao i danas. Svet bi nemo posmatrao, samo što bi još imao live da sve to prati i ćuti, kao što se i tada poprilično ćutalo. I šta imamo poslije 31. godine? Imamo klanjanje dženaze šehidima i jedan oivičen mezar. 31. godina nije malo, a to je 11 315 dana – naglasio je ef. Eminagić.

Na kraju se obratio i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On je tokom svih prethodnih godina bio podrška porodicama nastradalih Sjeverinaca, ali i svim muslimanima koji žive u Priboju.

– Na ovom parčetu Božije zemlje, vakufu. Vakuf je trajno dobro, Božije vlasništvo do sudnjega dana, na kojem se iz godine u godinu okupljamo da kroz nešto što je najvrednije u Kur’anu. Kroz srce Kur’ana da podsetimo nas kakvi bi trebali biti i kakav bi naš život trebao biti. Srce Kur’ana sura YA-SIN. Naše današnje obraćanje i učenje je peškeš našim najmilijima koji su pre 31. godinu otišli sa ovoga sveta – istakao je ef. Dudić.

Nakon završenog obraćanja, prisutni su se uputili ka reci Lim, gde su sa mosta bacili 17 ruža u znak sećanja na otete Bošnjake.

Sandžakpress i PP Media