Obeleženo 100 godina Gajreta u Prijepolju

Prijepolje – Izložbom foto dokumenata sinoć je u Velikoj galeriji prijepoljskog Doma kulture započeo program obeležavanja “100 godina Gajreta u Prijepolju“. Održana je i tribina na kojoj su o Gajretu govorili  Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“, Faruk Dizdarević, književnik i autor knjige Gajret u Priboju  i dr Nadir Dacić, autor knjige „Gajret u Prijepolju“.

Izložba foto dokumenata dr Nadira Dacića, foto: A.Rovčanin

Obeležavanje 100 godina od osnivanja Gajreta u Prijepolju započeto je izložbom foto dokumenata u Velikoj galeriji Doma kulture Prijepolje, autora dr Nadira Dacića,koji je više godina prikupljao fotografije od potomaka, članova i aktivista prijepoljskog Gajreta ali i dokumenata koje je pronašao u arhivima Jugoslavije, Srbije i BiH.

1903. godine u Sarajevu je osnovano društvo za pomaganje studenata i đaka Gajret. Nakon toga, osniva se i pododbor društva Gajret u BiH, da bi njegov uticaj počeo da se širi i u drugim mestima. Godinama kasnije, počeo je da deluje i u našim krajevima tako da je 27. maja 1921. godine pododbor Gajreta osnovan i u Prijepolju.Prema rečima dr Nadira Dacića, autora knjige ‘’Gajret u Prijepolju’’, njegov osnovni cilj bio je pomaganje školovanja muslimanske mladeži ali je ono kasnije razvilo i niz drugih aktivnosti.

Autor izložbe dr Nadir Dacić, foto: A.Rovčanin

-Pored prosvetne uloge, Gajret u Prijepolju je organizovao alfabetski tečaj, domaćinsku školu za žene, razna predavanja,mevlude, teferidže itd. Od 1923. godine društvo Gajret je delovalo pod pokroviteljstvom kuće Karađorđevića, pa je od te godine pa sve do 1941. godine kada je zabranjena njegova delatnost, 6. septembar – dan rođenja mladog Petra Karađorđevića obeležavan kao Dan Gajreta, tako da su svake godine na taj dan , organizovane manifestacije raznih sadržaja u njegovu čast – kazao je dr Nadir Dacić.

Koliki je značaj Gajreta u našim krajevima, govori i činjenica da je Sreten Vukosavljević, u jednom sjajnom članku tridesetih godina prošlog veka konstatovao da je u Sandžaku tada bilo 80% nepismenih . Pravoslavno stanovništvo imalo je čitaonice, a muslimani nisu imali nijednu kulturno-obrazovnu instituciju.

-Gajret je inicirao osnivanje kulturno-umetničkih društava, tamburaških orkestara; priređivao je zabave na kojima su po prvi put učestvovale muslimanke. Na tim zabavama birane su kraljice zabave, najlepše muslimanske devojke što je zaista sjajno ako se uzme u obzir vreme u koje su organizovane – ističe Faruk Dizdarević, autor knjige “Gajret u Priboju“.

-Sta bi bilo danas da nije bilo Gajreta?

– Počev od Ćamila Sijarića, Selma Hašimbegovića –  ne bi bilo intelektuale sa našeg područja. Veliku Medresu Kralja Aleksandra I u Skoplju kad bi neko završio, mogao je upisati bilo koju školu u Kraljevini Jugoslaviji. Zamislite rejting te škole. Sve to ne bi bilo moguće bez Gajreta, koji je imao ogromnu ulogu, zaključio je Faruk Dizdarević.

Program 100 godina Gajreta u Prijepolju organizovao je Dom kulture u Prijepolju uz podršku BZK “Preporod“ i BNV u Srbiji.

PP Media i TV Priboj