BNV traži Fatihov most u Prijepolju

Prijepolje – Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća (IO BNV) usvojio je predlog odluke da most, u prijepoljskom naselju Šarampov, nazove tradicionalnim imenom „Fatihov most“.

BNV traži da se most u Šarampovu nazove „Fatihov most“, foto: A.Rovčanin

O ovom predlogu, na prvom narednom zasedanju izjasniće se većnici BNV. U saopštenju koje je iz te institucije, danas, upućeno navodi se  da je pravni osnov za usvajanje predloga odluke „Zakon o nacionalnim većima nacionalnih manjina, u kojem je precizoirano da nacionalna veća utvrđuju tradicionalne nazive u mestima u kojima je u službenoj upotrebi jezik te nacionalne manjine“, ali i da su inicijativu „za utvrđivanje tradicionalnog naziva mosta“, nedavno, uputili prijepoljski i sandžački intelektualci.

Most je podignut u drugoj polovini 15 veka za vreme vladavine sultana Mehmeda II Fatiha i većina dokumenta potvrđuje da je, za vreme tog turskog vladara, podignut objekat pod nazivom „Veliki most“.

Rekonstrukcija kamenog mosta preko Lima je u toku. Radovi su počeli 1.februara 2018.godine i posle nepuna tri meseca su obustavljeni, jer se pokazalo da su oštećenja znatno veća od procenjenih.

Posle više od godinu dana raspisan je novi javni poziv za  izbor izvođača i posao su, ponovo, dobili stari izvođači: „Novi Pazar put“, „Jedinstvo“ iz Sevojna i beogradska firma „DB inženjering“, a kao podizvođač radova angažovano je prijepoljsko Preduzeće za puteve. Završetak radova dva puta je odlagan, za avgust i oktobar prošle godine i na kraju je rečeno 31.januar ove godine.

Radovi još traju, a od procenjenih 65 miliona dinara stiglo se do vrednosti radova od 216 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije. 

Danas