Objavljena kasida „Poslednja stanica Štrpci“ po tekstu novinara Almira Mehonića (video)

Prijepolje – Na 28. godišnjicu od zločina u Štrpcima objavljen je video klip kaside “Posljednja stanica Štrpci”, po tekstu novinara Almira Mehonića kasidu izvodi Dženan Šemović.

Mehonić je, pojašnjavajući kako je nastala ova kasida, kazao da su Štrpci svojevrsna paradigma zločina koji su se dešavali u Sandžaku devedesetih godina.

https://youtube.com/watch?v=dMQeD0o5FF4

“Odrastao sam uz priče o zločinu u Štrpcima. Kasnije sam učestvovao i u projektu izgradnje spomen obilježja u Prijepolju koji je posvećen ubijenim Bošnjacima. Štrpci su svojevrsna paradigma zločina koji su se dešavali u Sandžaku devedesetih godina, ali i jedan dobar primer kako se gradi kultura sećanja. Sandžački Bošnjaci su uspeli da izgrade dva spomenika koja sećaju na ovaj zločin, u Prijepolju i u Bijelom Polju. Zatim, svake godine organizuju se programi, akademije, pisale su se knjige, poezija, na stotine novinarskih tekstova, snimali se dokumentarni filmovi, performansi, orgaizovali mimohodi šutnje i smatrao sam da je potrebno da imamo i kasidu koja će nas sećati na ovaj zločin”, kazao je Mehonić za SNews.

Tekstopisac i novinar Almir Mehonić

Ističe da su “Štrpci jedna otvorena rana sandžačkih Bošnjaka”, pre svega jer država sve ove godine nije ništa uradila da se otkrije pozadina ovog zločina.

“Ipak, raduje to da su Bošnjaci definitivno ovaj zločin otrgli od zaborava. Izvođač ove kaside Dženan Šemović i ja kao njen tekstopisac potičemo iz Bijelog Polja i Prijepolja, gradova iz kojih dolazi najviše žrtava zločina u Štrpcima. Pošto pripadamo toj mlađoj generaciji, bili smo deca kada se ovaj zločin dogodio, smatrali smo da je naša obaveza da nastavimo tu nit sećanja i podsećanja na nevine žrtve iz jednog vremena kada su ljude ubijali zbog drugačijeg imena. Danas sećanjem na šehide voza 671 iz stanice Štrpci svedočimo da nam ime, ipak, nisu ubili”, poručio je on.

Mali doprinos kulturi sećanja na šehide otmice u Štrpcima

Muziku za ovu kasidu je pripremio takođe Dženan Šemović, maqam Nahawand & Kurd, a aranžman Mevlan Kurtishi. Snimanje vokala i videa, kao i montažu radio je Velsan Zulović.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su Islamski kulturni centru Sjever iz Luksemburga i građevinska firmia”Eden Bau” iz Frankfurta.

U opisu videa na youtube podseća se da je otmica u Štrpcima je zločin, koji se desio 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli, a kasnije i ubili, grupu putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar.

Tela ubijenih Bošnjaka su bačena u Drinu. Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, većinom su bili državljani tadašnje SR Jugoslavije.

Zločin u stanici Štrpci, prema mnogim dokazima, bio je dеo državnog terora i šireg plana s kojim se želelo pospešiti iseljavanje bošnjačkog naroda iz rubnih delova Sandžaka, posebно u pograničnom pojasu s BiH.

Ova kasida je sećanje na taj strašan zločin i naš mali doprinos kulturi sjećanja na šehide otmice u Štrpcima.

Za video klip korišćeni su isečci iz dokumentarnog filma “Slučaj Štrpci”.

Izvor: SnewS