Od septembra 10.000 digitalnih učionica u školama

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će ove školske godine reforma obrazovanja u osnovnim i srednjim škola biti nastavljena.

Zgrada Gimnazije u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

“Drugi i šesti razred kreću od jeseni u taj drugi ciklus, i to će se polako zatvoriti sa četvrtim i osmim razredom, istovremeno u gimnazijama će to biti druga godina, a kod gimnazija su novine da će u tri grada biti odeljenja za nadarene za hemiju i biologiju”, rekao je Šarčević na TV Pink.

Kako je istakao reforma gimnazije biće završena godinu dana kasnije kroz odeljenja za nadarene za društvene nauke – istoriju i geografiju.

“Tako bi se zaokružila reforma gimnazije koja ima svoje dobre izborne programe”, rekao je Šarčević.

Dualno obrazovanje je postalo traženo i popunjeno, ocenio je ministar i naveo da je već 7.400 mesta bilo ” u prvom cugu”, a ostaje pitanje da li će moći da se proširi, i dodao da se radi reforma raznih stručnih profila.

“Uz podršku Evropske unije, prošle godine je bilo obučeno 20.000 ljudi, deo direktora je već stekao licencu, od septembra kreću masovne obuke za njih”, rekao je Šarčević i dodao da je oprema važan elementa, pa se tokom avgusta kreće u montažu još 8.000 digitalnih učionica.

“Sa postojećih 2.000 digitalnih učionica, to će biti 10.000, još dve godine po 10.000 i mi smo zaokružili Srbiju”, najavio je Šarčević i rekao da će kompjuterska oprema biti redovno obnavljana.

On je naglasio da će “ove godine digitalne učionice biti u svim prvim razredima svih škola u Srbiji” i dodao da je u toku nabavka za povezivanje na brzi internet.

“Reforme nauke i obrazovanja u Srbiji su dobile iz Evrope ocenu četiri, a pet ne daju dok se ne učlanite i zato dobijamo dodatnu pomoć za to što radimo”, rekao je Šarčević i dodao da se u Srbiji radi strategija obrazovanja do 2030. godine.

Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *