Odnos prema osobama sa invaliditetom pun predrasuda i nerazumevanja

Zaštita osoba sa invaliditetom jedan je od najbitnijih elemenata razvojne, ekonomske i socijalne politike, a odnos prema ugroženim grupama oslikava dostignuti nivo poštovanja ljudskih prava i napretka svakog društva, rekla je danas povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopšteno, Janković ukazuje da je odnos prema osobama sa invaliditetom i dalje pun predrasuda i nerazumevanja, što dodatno otežava njihov socijalni i ekonomski položaj, stavljajući ih na margine društva.

“Invaliditet je godinama među najčešćim osnovima diskriminacije u pritužbama koje građani podnose Povereniku i to u oblastima pružanja usluga ili korišćenja javnih površina, rada i zapošljavanja. U naročito nepovoljnom položaju nalaze se deca i žene sa invaliditetom, koji su neretko žrtve višestruke diskriminacije”, navodi Janković.

Ona je na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne Skupštine, koja je održana na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ukazala da i dalje postoji praksa potpunog lišavanja poslovne sposobnosti na osnovu medicinskog pristupa, čime se osobe sa invaliditetom ostavljaju bez mogućnosti da odlučuju o svom životu, što je u suprotnosti sa osnovnim principima ravnopravnosti i ljudskih prava.

“Stoga je neophodno izmeniti propise koji uređuju pitanje lišavanja poslovne sposobnosti, kao i stavljanja pod starateljstvo u cilju omogućavanja osobama sa invaliditetom da odlučuju o sopstvenom životu”, zaključila je Janković.
Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *