Održana komemoracija povodom smrti Stevana Purića

U velikoj sali Doma kulture u organizaciji Opštine Prijepolje i Socijalističke partije Srbije održan je komemorativni skup povodo tragične smrti Stevana Purića istaknutog društveno političkog radnika, dugogodišnjeg odbornika i bivšeg predsednika opštine u tri mandata.

Komemoraciji su pored članova porodice prisustvovali crkveni velikodostojnici na čelu sa episkopom mileševskim Atanasijom, zatim čelnici opštne Prijepolje, odbornici svih političkih partija, direktori javnih preduzeća i ustanova, njegovi bivši saradnici i politički saborci kao i mnogobrojni građani Prijepolja.

Stevan Purić rođen je 1937.godine u selu Kovren, u opštini Bijelo Polje. Bio je predsednik opštine Prijepolje u tri mandata, od 1993. do 2004. godine. Radnu karijeru započeo je Građevinskom preduzeću „Rad“, a u Livnici proveo više od dve decije. Bio je direktor osnovne organizacije udruženog rada Transport, sekretar SIZ-a za lokalne i nekategorisane puteve opštine Prijepolje i direktor opštinskog FONDA za građevinsko zemljište. Od Purića se u ime porodice oprostila unuka Božica Mrdaković.

– Dani, meseci i godine provedeni sa tobom nisu bili dovoljni da nam preneseš sve svoje znanje, mudrost i iskustvo. Nesebično si nas obasipao ljubavlju, pažnjom, brigom i pomoći na svim poljima, a to si činio i za druge ljude. Dao si nam krila na kojima ćemo nastavisti odande gde si nas ostavio. Trudićemo se da budemo pošteni, vredni i odgovorni ljudi kakav si i ti bio, a i nas učio. Sve ovo osim poštenja biće jako teško postići, jer retko se sreće čovek sa toliko snage, energije, elana i volje koja te nije napustila do kraja tvog života – kazala je u emotivnom obraćanju unuka Božica.

Božica Mrdaković unuka Stevana Purića, foto: www.ppmedia.rs

Stevan Purić bio je član Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja. U ime političkih saobraca i partijskih drugova od njega se oprostio dugogodišnji saradnik Sretko Radulović.

– Stevo sa smrću ne može otići u zaborav jer je sa svojim životom, delom i imenom obezbedio trajno sećanje ne samo u svojoj porodici, kod građana Prijepolja, plemenu Purića već i na širem područiju Polimlja. Za života je Stevo ušao u istoriju. Pred tragedijom koja mu se desila pre neki dan niko nije ostao ravnodušan. Svi smo bili zatečeni, zar sudbina može tako da režira trenutak pogibije, a vidimo da može. Stevo je utkao sebe u Prijepolje, bio je častan, pošten, dobronameran, saosećajan i otvoren za svaki razgovor. Istinu je voleo iznad svega. Bio je od onih retkih ljudi, koji bez zlobe, dvoličnosti i niskosti uvek mogu da iznesu svoje mišljenje sagovorniku, da ponude pomoć i ljudsku dobrotu – istako je između ostalog opraštajući se od svog druga i političkog istomišljenika Sretko Radulović.

Od Stevana Purića u ime Socijalističke partije Srbije oprostio se Sretko Radulović, foto: www.ppmedia.rs

Za ukupan razvoj Opštine, naročito za izgradnju puteva i infrastrukture Stevan Purić je dobio najviše opštinsko priznanje nagradu Oslobođenje Prijepolja. Odlikovan je ordenom predsednika Skupštine Bugarske, dobitnik je plakete Skupštine Bugarske i Plakete opštine Svištov. Dobitnik je i mnogih drugih priznanja, a naročito je isticao zlatnik Kulin Ban, poklon akademika iz Zenice. Poslednje odlikovanje koje je Stevan Purić dobio je bio je Orden Svetog Saave drugog stepena od Svetog Arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, 28.1.2009. godine. U ime opštine Prijepolje od svog kolege oprostio se prvi čovek opštine Dragoljub Zindović.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović, foto: www.ppmedia.rs

– Neverovatna tragedija odnela je život jednog od izuzetnih ličnosti naše opštine. Stevo je za sada jedini predsednik opštine biran u tri mandata i na njenom čelu nalazio se više od jedne decenije, punih 12 godina od 1993 do 2004 godine. To vreme je bilo izuzetno složeno i teško i mandat mu je tekao u najtežem periodu za naš narod i našu zemlju. U bogatoj radnoj karijeri nalazio se na važnim mestima gde je pokazao izuzetne radne i organizacione sposobnosti. Bio je neumoran i izuzetno uspešan, zabeleženo je u izveštajima da je u vreme njegovih mandata urađeno preko 350 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva – rekao je između ostalog predsednik opštine Dragoljub Zindović.

Stevan Purić biće sahranjen u nedelju u Kamenoj Gori.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *