Održana komemoracija u Potočarima, pokopana 71 žrtva

U Memorijalnom centru u Potočarima održana je komemoracija povodom 22. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici. Srbija ove godine nema zvaničnog predstavnika, a bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je srpski narod da ne negira genocid. U Potočarima su danas pokopani posmrtni ostaci 71 žrtve, a dženazu-namaz predvodio je reis islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Dženazi i ukopu je prisustvovalo više hiljada ljudi koji su stigli u Potočare kako bi odali počast žrtvama.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Dženazi nastradalima prethodila je komemoracije i obraćanja zvanica, kao i odavanje počasti i polaganje cveća žrtvama zločina, kao i čitanje odlomka iz romana “Derviš i smrt”.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je poziv “srpskom narodu, liderima i intelektualnim elitama da prihvate istinu” i da ne negiraju genocid.

“Da prestanu da poriču genocid koji je ovde počinjen. To je korak koji će učiniti i doprineti pomirenju svih nas”, poručio je Izetbegović.

Od srpskih političara komemoracijiu Potočarima prisustvovali su predsednik LDP-a i poslanik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović i predsednik LSV Nenad Čanak.

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak rekla da je Amerika trajno posvećena pravdi za žrtve genocida, dok je šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao da se danas u Potočarima moraju na umu imati sve bošnjačke srebreničke žrtve, ali isto tako i budućnosti BiH.
Izvor: N1