Održana prezentacija projekta „Održiva inkluzija socijalno marginalizovanih grupa u ruralnim sredinama”

Nova Varoš – U okviru projekta „Održiva inkluzija socijalno marginalizovanih grupa u ruralnim sredinama” danas je u Domu kulture „Jovan Tomić” u Novoj Varoši održana promocija istog, na kome su prisustvovale žene i mladi iz ruralnog područja, kao i predstavnici ciljne grupe.

Opština Nova Varoš u saradnji sa Udruženjem stočara „Uvačka reka mleka”, Udruženjem žena „Stari zanati za novo doba” i Udruženjem za mikro razvoj sprovodi pomenuti projekat u delo, a sada je razvila, prema rečima pomoćnika predsednika za privredu i LER Marijane Đokić, prvu fazu projekta koji se odnose na socijalno uključivanje marginalizovanih grupa ruralnih sredina.

„Ukoliko nam selo zamre Srbija će ostati prazna, a naš cilj je da sprečimo i da usporimo migraciju mladih i žena sa sela. Tako da smo se u ovoj fazi projekta bavili ispitivanjem njihovih potreba”, rekla je Đokić dodajući da su anketirali 400 poljoprivrednika iz osam mesnih zajednica opštine Nova Varoš.

„Anketa se sastojala iz nekoliko delova. Jedan deo ankete se odnosio na opis samog domaćinstva čime se bave, koliko članova imaju. Drugi deo se odnosio na veštine koje poseduju sami nosioci gazdinstva ili ispitanici i treća faza u anketi se bavila upravo o potrebama šta je to potrebno da se mladi i žene ekonomski osnaže u selu. Ono što moram reći jeste da su se rezultati ankete poklopili sa očekivanjima koja smo imali i ono što je naš zadatak jeste da ekonomski osnažimo svakog građana opštine”, kazala je Đokić.

Zahvaljujući rezultatima ankete, Đokić ističe da su postavili novu fazu projekta za koju očekuju da će dobiti podršku.

„Još uvek nismo dobili zvaničan odgovor, ali u narednom periodu ćemo znati da li ćemo dobiti podršku da Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj sa Udruženjima koja se bave poljoprivredom, mladima i ženama u okviru MZ Akmačići i Božetići, testira jednu lokalnu kancelariju koja bi pružala informacije na licu mesta svim zainteresovanim ženama i mladima na temu subvencija, samozapošljavanja ili pokretanja sopstvenog binisa, određenim donatorskim pomoćima ili razvijanju tržišne ekonomije u okviru poljoprivrednog gazdinstva”, rekla je Đokić.

Inače, Vlada Republike Srbije je prošlog proleća u saradnji sa Vladom Švajcarske obezbedila sredstva za smanjenje siromaštva u RS. Raspisan je Javni poziv koji obuhvata lokalne samouprave i nevladine organizacije. Program projekta ima za cilj da doprinese socijalnoj uključenosti osetljivih društvenih grupa, a posebno onih koji žive u ruralnim područjima, kroz unapređenje postojećih i uspostavljanje inovativnih usluga u lokalnim zajednicama.

PPmedia i Glas zapadne Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *