Odzvonilo duvanskom dimu na javnim mestima

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.Primena ovog zakona je delimecno vec pocela.
U 2015. godini je delimično primenjena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte. Svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama. Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima i tržnim centrima.
Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50% prostora gde je pušenje dozvoljeno.
Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koji je delimicno stupio na snagu pocetkom 2016. godine.
PP Media