Dijana Radović: Auto-put Beograd-Požega-Sarajevo privredni impuls Zlatiborskom okrugu

Beograd/Priboj – Govoreći o predlogu republičkog budžeta za iduću godinu narodna poslanica iz Priboja Dijana Radović (SPS) kazala je da su Zlatibor, Tara, Mokra Gora, Pribojska Banja, Kanjon reke Uvac i Zlatar prirodni resursi Zlatiborskog okruga koji moraju da se iskoriste i stave u funkciju regionalnog razvoja.

Narodna poslanica iz Priboja Dijana Radović (SPS)

Nije potrebno posebno obrazlagati neophodnost i nužnost ravnomernog regionalnog razvoja, imajući u vidu da se našim Ustavom, najvišim pravnim aktom, regionalni razvoj garantuje kao potreba i prioritet, navela je Dijana.

– Za podršku sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja izdvojen je iznos od približno 320 miliona dinara. Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije imaće priliku da kroz ova sredstva, kvalitetnim projektnim aktivnostima podstakne i unapredi poljoprivredni, proizvodni, turistički i uslužni sektor devastiranih i nedovoljno razvijenih opština. Odnosno, da sprovede sve one aktivnosti koje će za cilj imati poboljšanje socijalno-ekonomske situacije određenih geografskih oblasti. Ono o čemu moramo da vodimo računa jeste činjenica da svaka od opština koja pripada kategoriji devastiranih ili III i IV grupi nedovoljno razvijenih, ima svoje specifičnosti i komparativne prednosti, koje treba na najbolji mogući način iskoristiti i staviti u funkciju regionalnog razvoja. Ali ono što je svima zajedničko jeste da je razvoj najugroženiji u ruralnim područjima. I zbog toga su  moderni koncepti ruralnog razvoja, proizvodnja organskih proizvoda i organske hrane, podrška ženama u agrobiznisu i osnaživanje ženskog preduzetništva, zadruge kao budući nosioci razvoja poljoprivredne proizvodnje, razvojna šansa ovih opština – istakla je narodna poslanica Dijana Radović.

Ona smatra da su, decentralizacija i demetropolozacija bitni principi ravnomernog i uravnoteženog ekonomskog jačanja svih delova naše zemlje.

– Izgradnja infrastrukture od velikog je, ako ne i presudnog značaja za stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja. I zato bih, s obzirom da dolazim iz Zlatiborskog okruga, posebno pohvalila inicijativu za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo. Iznos od 4,5 milijarde dinara predviđen je da se za ovu namenu uloži u narednoj godini. Izgradnja ovog auto-puta, Beograd- Požega-Sarajevo daće privredni impuls Zlatiborskom okrugu. Ovakvi infrastrukturni projekti doprinose privrednom razvoju ne samo Užica, kao privrednog centra ove oblasti, već i privrednom razvoju svih opština Zlatiborskog okruga, od kojih polovina pripada nekoj od kategorija nedovoljno razvijenih opština. Koncept razvoja treba da objedini sve lokalne i regionalne potencijale sa kojima raspolaže i da ih stavi u funkciju razvoja. Zato su ove kapitalne investicije važne i za razvoj i unapređenje turističkih potencijala kojih u ovom okrugu ima mnogo. Zlatibor, Tara, Mokra Gora, Pribojska Banja, Kanjon reke Uvac, Zlatar jesu prirodni resursi Zlatiborskog okruga koji moraju da se iskoriste i stave u funkciju regionalnog razvoja. Neravnomeran regionalni razvoj, po pravilu otežava razvoj cele države. I ono što karakteriše razvijene zemlje  jeste upravo razvijenost manjih gradova i opština. Zbog toga je dobro što će Vlada Republike Srbije u narednoj godini, kroz različite mere i projekte uticati na ekonomski razvoj u celoj zemlji,  i što su ovim  budžetom predviđena sredstva kojima će se pružiti adekvatna pomoć za razvoj devastiranih i nedovoljno razvijenih opština. Ravnomeran regionalni razvoj jeste osnova razvoja Srbije i Srbija će znatno brže unaprediti svoj privredni rast i razvoj kada postigne pozitivne efekte razvoja na celoj svojoj teritoriji – zaključila je u svom obraćanju mlada poslanica iz Priboja.

PP Media