Oko 3.500 osmaka neraspoređeno

Oko 3.500 osmaka nije tražilo da se upiše u srednje škole, njih devedesetak ostalo je još neraspoređeno i skoro 900 njih polagaće završni ispit u avgustu, izjavila je danas pomoćnik ministra prosvete Snežana Marković.

„Za neke ne znamo zašto nisu tražili da se upišu, neki su odustali, otišli u inostranstvo, neki su upisali privatne škole“, rekla je Marković na RTS-u i dodala da se po prvoj želji upisalo dve trećine dece.

Pojasnila je da su obično prve tri želje dilema dece, te je njih 82 odsto upisalo jednu od prve tri želje, što smatra dobrom statistikom, jer „deca su realno procenila svoje želje i mogućnosti“, dok je trogodišnje škole ove godine upisalo oko 2.400 učenika više nego prošle godine.

Najtraženija su postala zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija, te tehničke škole u tom domenu postaju sve popularnije, kaže pomoćnica ministra i dodaje da je veliko interesovanje i za medicinsku školu, ali ne baš i za gimnaziju.

„Ekonomske škole blago opadaju i interesovanje za njih je negde sa gimnazijama, niže od ovih. Pretpostavljamo da je to zato što sa medicinom i informacionim tehnologijama može brže do posla da se dođe, a ostavlja i mogućnost studiranja“, rekla je Marković.

Govoreći o školama za koje nema mnogo interesovanja, kao i o odeljenjima gde je broj učenika manji od neophodnog, Marković je rekla da neraspoređeni učenici iz drugog kruga, zatim učenici koji će polagati završni ispit u avgustu, imaju mogućnost da se upišu u ta nepopunjena odeljenja.

„Tamo gde ima 2-3, pet učenika, gde nije moguće organizovati odeljenje, u saradnji sa roditeljima i učenicima, dakle ne silom, već dogovorom, formiraće se odeljenja sa zakonskim minimumom, gde će biti moguće držati nastavu. Uvek se do sada nalazilo rešenje da ta deca upišu nešto što mogu i što bi volela“, rekla je Marković.

Prema njenim rečima, treći upisni krug završava se 31. avgusta, kad prestaje i mandat Republičkoj upisnoj komisiji i od 1. septembra kreće školska godina, dok je naglasila da njeno ministarstvo već tri godine ne izdaje upute za premeštaj.

„Apelujem na sve roditelje i staratelje koji podnose zahteve Ministarstvu prosvete za premeštaj, da takve upute Ministarstvo već tri godine ne izdaje. Bilo kakva promena škole moguća je samo ako u nekoj školi postoji slobodno mesto, to radi direktor nakon 1. septembra i nema potrebe slati zahtev Ministarstvu, jer takva zakonska mogućnost i ne postoji“, zaključila je Marković.
Izvor: tanjug