„Okusi prirodu“ veza između prozvođača zdrave hrane i kupaca

Prijepolje/Pljevlja – Nova platforma i aplikacija „Okusi prirodu“ omogućava promociju poljoprivrednih gazdinstava iz Crne Gore i regiona, a pokretači aplikacije poručuju, da ukoliko se poljoprivredni proizvođači registruju na platformu do kraja maja, dobijaju godinu dana besplatnog korišćenja usluga na njoj.

Grupa kreativnih ljudi iz Pljevalja kreirala je web platformu i mobilnu aplikaciju „Okusi prirodu“ koja je zamišljena kao veza između seoskih domaćinstava sa ponudom zdrave hrane i kupaca koji su u stalnoj potrazi za takvom vrstom hrane.

„Seoska domaćinstva će sa prezentacijom na ovoj platformi svoje proizvode moći prodavati online i tako uštedeti na vremenu, ali će i kupci jednim klikom uz pomoć GPS-a moći da posete željeno domaćinstvo i sami se uvere u kvalitet proizvoda i vide u kakvim uslovima proizvod nastaje“, rekla je Dragana Đurišić PR startup-a „Okusi prirodu“.

Na platformi se mogu predstaviti domaćinstva iz Crne Gore i regiona. Prezentaciju korisnici mogu sami kreirati i uređivati, a takođe taj posao za njih mogu obaviti autori platforme.

Prezentacija je po svemu jedinstvena u regionu, a sastoji se od: detaljnog opisa domaćinstva, proizvoda i usluge, prikaza domaćinstva na mapi, kontakt podataka, galerije fotografija i video prezentacije. Svakako postoji i mogućnost dodavanja onlajn prodavnice, smještajnih kapaciteta i menija za etno restorane.

Registrovani korisnici moći će da ostave recenzije u vidu komentara i ocena, što će svakako povećati konkurentnost kod proizvođača.

„Mišljenja smo da poljoprivrednici treba samo da rade ono što najbolje znaju, a to je da proizvode zdravu hranu na prirodan način, a poslove marketinga da prepušte timu ‘Okusi prirodu’. Tako ćemo najbolje pomoći jedni drugima, povećati proizvodnju, a samim tim pomoći i državi. Pozivamo poljoprivredne proizvođače da nam se jave slanjem poruke na e-mail okusiprirodu@gmail.com ili na facebook stranicu Okusi prirodu, gde će dobiti sve potrebne informacije i eventualnu pomoć. Kako bi se solidarisali u vremenu krize, za sve one koji se prijave do kraja maja na ovu platformu dobiće godinu dana besplatno kompletnu uslugu marketinga“, kazao je idejni tvorac platforme Edin Zuković.

Kako je dodao, jedan od najvećih izazova u toku i poslije vremena krize izazvane virusom KOVID-19 biće povećanje proizvodnje domaćih proizvoda.

„Kako u Crnoj Gori, tako i u regionu poljoprivreda je jedan veliki neiskorišćeni potencijal, najviše zbog problema plasmana proizvoda s kojim se susreću poljoprivredna gazdinstva. Ukoliko nemaju porblema sa plasmanom onda je tu problem niskih cena proizvoda, zbog prodaje nakupcima koji zarade više nego proizvođač. Ovaj problem, posebno je izražen sada kada su sve pijace u regionu zatvorene koje se za brojne poljoprivrednike bile jedini izvor prihoda. A ovaj prihod najvažniji je sada, u rano proljeće, kada stižu prvi plodovi iz plastenika. Ono što treba napomenuti jeste da isti problem pogađa i proizvođače sira, mesnih prerađevina i drugih“, pojašnjavaju autori aplikacije.

RTCG