Opšta bolnica u Prijepolju dobila skener

Prijepolje – Opštoj bolnici u Prijepolju danas je isporučen novi CT skener. Aparat je deo dijagnostičke opreme koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja iz kredita Svetske banke.

Skener isporučen prijepoljskoj Bolnici, uskoro pregled prvih pacijenata, foto: PP Media

Isporuka „Simensovog 64-oro slajsnog“ skenera okarakterisana je od strane zdravstvenih radnika kao istorijski dan za prijepoljsko zdravstvo. Ipak, od momenta isporuke skenera do stavljanja u upotrebu i pregleda prvog pacijenta, proći će izvestan period.

– Pružanje zdravstvene zaštite pacijentima od sada će biti na mnogo većem nivou nego što je to bio slučaj ranije. Ipak, pre pregleda prvog pacijenta neophodno je da stručnjaci iz Direkcije za bezbednost zračenja provere uređaj i ustanove da li je on bezbedan za pacijente i zdravstvene radnike. Potom će zaposleni proći obuku za rad na skeneru, i kada se sve to završi počećemo sa pregledom prvih pacijenata – kaže direktor Opšte bolnice u Prijepolju dr Zoran Drobnjak.

Doktor Zoran Drobnjak direktor Opšte bolnice Prijepolje, foto: A.Rovčanin

Proceduru nabavke ove dijagnostičke opreme i građevinskih radova koji se odnose na adaptaciju prostora u kome će oprema biti instalirana, sprovelo je Ministarstvo zdravlja.

Foto: A.Rovčanin

– Skener je samo jedan od projekata koji se realizuje preko Ministarstva zdravlja, jer je u istoj nabavci, planirano da stigne u OB Prijepolje 9. novembra i digitalni rentgen aparat. Obzirom da je u prethodnom periodu, Ministarstvo zdravlja finansiralo i opremanje postrojenja i sistema za centralni dovod kiseonika u OB Prijepolje, slobodno se može reći da je u investicionom smislu, ovo najuspešnija godina za prijepoljsko zdravstvo, u koje će, samo iz republičkog budžeta ove godine biti uloženo preko 700.000 evra – ističe direktor Drobnjak.

PP Media