Opština će pomoći osnivanje i rad ženske poljoprivredne zadruge

Nova Varoš – U novovaroškoj opštini ima potencijala za formiranje i rad ženske zadruge, u okviru koje bi udružene preduzetnice u agro biznisu unapredile proizvodnju, lakše plasirale svoj specijalizovani proizvod na tržište, ostvarile veći profit, bile konkurentnije, same sebi obezbedile radno mesto, ali i imale bolji pristup domaćin i inostranim finansijskim fondovima, zaključak je sa juče održanog sastanka u Domu kulture “Jovan Tomić” kojem su prisustvovali predstavnici Zadružnog saveza Srbije, opštine Nova Varoš, Regionalne razvojne agencije Zlatibor i lokalnih preduzetnica.

Foto: A.Rovčanin

-U Srbiji je trenutno aktivno svega 10 ženskih zadruga, od kojih je polovina poljoprivrednih. Žene sa ovog područja koje su u sferi agrara bi trebalo da iskoriste tu šansu, ujedine se, fokusiraju se na jedinstveni proizvod, urade dobar projekat i već ove godine se pojave na konkursima resornih ministarstava – rekao je Nikola Mihajlović iz Zadružnog saveza Srbije. On je najavio da će uskoro biti raspisan javni poziv Vladinog sektora za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme na polju povrtarstva, kvalitetnih grla stoke, kao i sadnog materijala.

Foto: A.Rovčanin

Zamenik predsednika opštine dr Branko Bjelić pozvao je Novovarošanke da se ohrabre i okupe oko zajedničke ideje i inicijative u ovoj oblasti, a da će svu potrebnu podršku dobiti od strane lokalne samouprave, bilo da je reč o savetodavnoj, ili podršci u izradi projekata odnosno konkurisanja na javnim pozivima resornih ministarstava ili inostranih donatorskih organizacija.

-Opština je ovih dana u Novoj Varoši otvorila Кancelariju zadružnog saveza Srbije, koja će biti subregionalnog karaktera i osim ovdašnje, pokrivati i opštine Prijepolje, Priboj i Sjenica. Кancelarija će biti čvrsta spona između poljoprivrednika, lokalne samouprave i Zadružnog saveza Srbije – kazao je Bjelić, pojasnivši da se kancelarija nalazi u prizemlju zgrade Opštinske uprave.

Varoške novine