Opština Prijepolje donirala nova vozila i opremu Domu zdravlja i Opštoj bolnici

Prijepolje – Za prijepoljske zdravstvene ustanove opština Prijepolje, od novca iz prošlogodišnjeg budžeta kupila je dva vozila za potrebe Opšte bolnice i Doma zdravlja. Takođe nabavljena je računarska oprema, a renovirani su i podovi u prijepoljskoj bolnici. Ukupna vrednost donacije iznosi 20 miliona dinara, a isti iznos opredeljen je i ovogodišnjim budžetom.

Foto: A.Rovčanin

„Kao što je poznato, opština Prijepolje kroz program zdravstvene zaštite, pruža podršku i primarnom i sekundarnom sektoru zdravstvene zaštite, odnosno i Domu zdravlja i bolnici na svojoj teritoriji. Već duži niz godina, kroz lokalni budžet izdvajamo sredstva za tu namenu i on je u prošloj godini iznosio 20 miliona dinara. Mi smo upravo danas došli, da sa ljudima koji obnjašaju funkcije u Domu zdravlja i bolnici, da predamo vozila koja su nabavljena pred kraj prošle godine, da im poželimo da ona budu korišćena u svrhu za koju su nabavljena. Mi ćemo danas sa direktorom razgovarati o programu zdravstvene zaštite koji je usvojen pre neki dan na privremenom organu i on iznosi takođe 20 miliona, i za bolnicu i Dom zdravlja, tako da ćemo danas biti obavešteni o nekoj dinamici izvršenja tog programa”, rekao je Izudin Šantić, predsednik Privremenog organa opštine Prijepolje.

„Od opštine Prijepolje u 2023. godini nabavljen je auto za medicinsku otpad, računarska oprema, agregat. Uloženo je oko pet miliona u podove i zajedno sa Domom zdravlja u legalizaciju objekata, koje ćemo mi kasnije da koristimo za rekonstrukciju naših ustanova”, kazao je dr Branko Gojaković, direktor Opšte bolnice u Prijepolju.

Dr Branko Gojaković, direktor Opšte bolnice u Prijepolju; Foto: A.Rovčanin

Zamenica direktora Lejla Koldžić kao posebno bažna istakla je ulaganja u stomatološku službu koja je tokom godina, kako je rekla, urušena, a nekada je služila na ponos prijepoljskog Doma zdravlja.

„Kao rezultat saradnje opštine Prijepolje i Doma zdravlja, u samom Domu zdravlja nabavljena su mnoga sredstva koja su nam bila neophodna, pre svega automobil za potrebe Službe kućnog lečenja. U našem gradu povećan je broj starijih ljudi, teško obolelih, teško pokretnih pacijenata sa malignim i drugim teškim oboljenjima, tako da potreba za povećanim obimom rada Službe kućnog lečenja je povećana tako da ćemo zahvaljujući ovom automobilu moći da zadovoljimo naše korisnike. Osim toga, za potrebe pedijatrije obezbedjena su dva frižidera za skladištenje i čuvanje vakcina. Ono što je od posebnog značaja za Dom zdravlja jeste ulaganje u službu stomatologije koja je nekada bila ponos ove ustanove i ponos našeg grada. Urušena je tokom godina. Izdvajanjem opštinskih sredstava nabavljene su dve nove stomatološke mašine sa pratećom opremom. Takođe se uložilo i u obnavljanje postojeće, a izdvojena su posebna sredstva za angažovanje dva stomatološka tima za zdravstvene stanice Kolovrat i Brodarevo, čime se nadam da ćemo napraviti jednu novu promociju zdravlja i ukazati na značaj prevencije u zdravlju”, rekla je Lejla Koldžić, zamenica direktora Doma zdravlja.

Lejla Koldžić, zamenica direktora Doma zdravlja; Foto: A.Rovčanin

Ona je istakla nadu da će proširenjem sistematizacije doći do zapošljavanja stomatologa, pre svega za potrebe zdravstvenih stanica u Brodarevu i Kolovratu, jer trenutno ne postoji zakonski okvir koji dozvoljava nagažovanje stomatologa u tim zdravstvenim ustanovama na duže od četiri meseca u toku jedne godine.

Član Privremenog organa opštine Prijepolje i doskorašnji predsednik ove opštine Drago Popadić istakao je da će u narednom periodu prioritet biti uključenje seoskih ambulanti u rad primarnih i sekundarnih zdravstvenih ustanova, te da će biti pronadjen pravi način na koji će biti angažovani lekari u tim zdravstvenim stanicama.

Kada je reč o stomatološkim ambulantama u Brodarevu i Kolovratu i on je istakao da zbog zakonskih regulativa oni ne mogu biti angažovani na duži od četiri meseca ali da se traži rešenje te situacije.

„Zakon nam ne dozvoljava da na duže od četiri meseca angažujemo stomatološke radnike u tim zdravstvenim stanicama. Tako da će u ovoj godini sigurno biti angažovani četiri meseca, a naćićemo model da se to i nastavi i da bude i po 12 meseci. Svakako je tek pre neki dan usvojen plan i program, potrudićemo se da oni što pre krenu sa radom i da se ta praksa nastavi”, rekao je Popadić.

PP Media i GZS