Prijepoljska bolnica dobila aparat za anesteziju

U prijepoljsku Opštu bolnica stići će u petak aparat za anesteziju sa pacijent monitorom, vredan 4,8 miliona dinara. Nabavku savremenog uređaja finansiralo je Ministarstvo pravde, iz sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta.

Opšta bolnica u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Naime, bolnica u Prijepolju našala se među 150 zdravstvenih, kulturnih, turističkih i obrazovnih institucija iz cele zemlje za koje je opredeljen novac.Na četvrtom pozivu ukupno je raspoređeno 470 miliona dinara.

Inače, Ministarstvo pravde još od 2016. godine kontinuirano sprovodi javni konkurs za dodelu novca, koja tužilaštva prikupe na osnovu oportuniteta. Prethodna tri konkursa, sprovela je komisija Ministarstva pravde koju čine predstavnici tužilaštva, ministarstva zdravlja, prosvete, kulture, rada i privrede. Mogućnost zloupotrebe prikupljenih sredstava primenom instituta oportuniteta gotovo da ne postoji. Kontrola trošenja je stroga: svaki korisnik je u obavezi da novac utroši u određenom roku i na način kako je to definisano ugovorom, kao i da komisiji podnese izveštaj o trošenju tih sredstava. Ukoliko se uoči bilo kakva zloupotreba ili nenamensko trošenje, korisnici su u obavezi da ih vrate.

PP Media