Opština Prijepolje finansirala nabavku ultrazvučnog aparata za porodilište

Prijepolje – Opšta bolnica u Prijepolju nabavila je savremen ultrazvučni aparat koji će biti smešten u porodilište i služiće za preglede porodilja. Moderan uređaj vredan 3,5 miliona dinara nabavljen je novcem opštine Prijepolje. Ovo nije jedina donacija koja je pred sam kraj godine stigla u zgravstvenu ustanovu grada na Limu,  naime Republički fond za zdravstveno osiguranje donirao je aparat za anesteziju, koji će koristiti anesteziolozi.

dr Zoran Drobnjak i Vladimir Babić, foto: A.Rovčanin

Iz opštinske kase, ove godine, u zdravstvo biće uloženo 5,5 miliona dinara. Prema rečima direktora Opšte bolnice dr Zorana Drobnjaka, pored nabavke ultrazvučnog aparata, dva miliona dinara opštinskog novca biće iskorišćeno za renoviranje prostorija. Takođe, jedan deo para biće utrošen za nabavku softvera za rendgen aparat, a drugi za nabavku laboratorijskog informacionog sistema  koji će omogućiti da se na jednom mestu dobiju sve informacije koje se tiču laboratorije.

– Od opštinskih para kupili smo savremen ultrazvučni aparat, koji će biti postavljen u porodilište. Služiće isključivo za preglede trudnica. Na taj način će se na vreme otkrivati sve eventualne promene, i moći će pravovremeno da se reaguje kada je u pitanju zdravlje i trudnice i novorođenčeta – ističe dr Drobnjak.

On je najavio još donacija za iduću godinu koje se odnose na nabavku novih aparata i na adaptaciju i uređenje prostora Opšte bolnice.

Iz opštinskog budžeta za narednu godinu, za zdravstvo je opredeljeno dvadeset miliona dinara. Prvi čovek opštine Vladimir Babić, kaže da su sredstva uložena u zdravstvo najbolje potrošen novac.

– Prošle godine smo u lokalnom budžetu odvojili sredstva u iznosu od 5 miliona dinara, što se ispostavilo kao jako malo. Budžetom za narednu godinu, predviđeno je 20 miliona dinara – kaže Babić.

PP Media