U nedelju Vidovdanski sabor u Krajčinovićima – goste iz tri države očekuju novine u programu i Goci bend

Priboj – U susret 28. Vidovdanskom saboru Gorava Кrajčinovići koji će se održati u nedelju 26. juna, organizatori najavljuju novine u programu, visoke državne zvanice, rekordan broj učesnika i posetilaca a u zabavnom delu programa Goci bend.

Pored takmičenjima u tradicionalnim disiplinama organizatori najavljuju i novine u programu, foto: GZS

Vidovdanski sabor Gorava Кrajčinovići, biće po 28. put tačka spajanja tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na manifestaciji koja  kombinovanim programom, takmičenja u starim zanatima, seoskom višeboju, trkama konja i koridi, čuva stare običaje, nematerijalnu kulturnu baštinu ovog nekada jedinstvenog prostora.

Uz tradicionalna nadmetanja u očuvanju starih zanata – sečenja drveta dubećom testerom i kladarom, izvlačenja trupaca volovima, seoskom višeboju, trkom konja i koridom na ovogodišnjem 28. Vidovdanskom saboru biće uvedene i neke nove discipline koje će uključiti školsku decu i omladinu iz seoskih škola u opštini Priboj, a prema rečima organizatora očekuju se i neki od najviših predstavnika države Srbije i okolnih opština kao podrška započetim  procesima revitalizacije sela i očuvanja dobrosusedskih odnosa na ovom pograničnom području. Uz već čuvene atrakcije Sabora – kladionicu ovna sa četiri roga i okretanje vola na ražnju, za ovu „post pandemijsku“ godinu organizatori su pripremili i vašarske izložbe i štandove,  kao i najveću zabavno-muzičku atrakciju  na ovim prostorima Goci bend.

Entuzijazmom i domaćinskim pristupom organizaciji manifestacije porodice Radović, insistiranju na sabornosti  i atraktivnom i bogatom programu,  Vidivdanski sabor Gorava Кrajčinovići već duže od četvrt veka je najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani „ ne propušta“ i koji se čeka cele godine a koji je do sada  posetilo više od  200 hiljada gostiju iz sve tri države ali i iz dijaspore i  celog sveta.

PP Media