Opština Prijepolje subvencioniše nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme

Prijepolje – Opština Prijepolje raspisala je javni poziv namenjen poljoprivrednim proizvođačima za nabavku opreme i mehanizacije, a uskoro će biti raspisana još dva javna poziva za nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije, stoke i veštačkog osemenjavanja životinja. Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, Zoran Despotović, kaže da agrarni budžet za ovu godinu iznosi 26 miliona dinara, te da je prvim javnim pozivom za nabavku opreme i mehanizacije predviđeno 10,3 miliona dinara.

Opština subvencioniše nabavku poljoprivredne mehanizacije, ilustracija: A.Rovčanin

– Pravo učešća na konkursu, koji je otvoren do kraja jula, imaju poljoprivredna gazdinstva koja u minule tri godine nisu dobijala opštinsku subvenciju. Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna i dodeljuju se u maksimalnom iznosu od 60% prihvatljivih troškova za investicije gde dobavljač nije u sistemu PDV-a odnosno 65% za dobavljača koji je u sistemu PDV-a. Maksimalan iznos podsticajnih sredstava koju korisnik može da ostvari je do 300 hiljada dinara – navodi većnik Despotović.

Zoran Despotović član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, foto: A.Rovčanin

Pravo na podsticaje između ostalog mogu ostvariti lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. Potom ona koja imaju prebivalište i vrše proizvodnju na teritoriji opštine Prijepolje. Za investiciju za koju podnose zahtev, da ne koriste podsticaje po nekom drugom osnovu, odnosno da ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja iz sredstava drugih budžetskih korisnika. Nabavka opreme treba da  je izvršena od 1.januara tekuće godine do  datuma predviđenog za   zatvaranje javnog poziva.

PP Media