Opštinsko veće: Situacija u Turističkoj organizaciji neodrživa, uskoro promene

Prijepolje – Nakon žustre rasprave i niza primedbi na finansijski plan, Opštinsko veće usvojilo je program rada i poslovanja Turističke organizacije Prijepolje za tekuću godinu. Veće je donelo odluku da ustupi kancelariju u zgradi mesne zajednice Brodarevo, za potrebe Nacionalne službe za zapošljavanje. Usvojen je i program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća “Lim”.

Opšinsko veće u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

Turistička organizacija Prijepolje, ove godine imaće na raspolaganju oko 33,5 miliona dinara, što je znatno više nego lane. Najveći deo para otići će na plate 10 zaposlenih radnika. Dobra deo novca namenjen je medijskoj promociji i reprezentaciji, troškovima putovanja, kupovini goriva, štampanju promotivnog materijala. Zbog primedbi na finansijski plan od strane članova Opštinskog veća, pa i samog predsednika opštine Vladimira Babića, koji je ukazao i na lošu komunikaciju sa direktorkom ove ustanove, vodila se žustra rasprava. Babić je imao zamerku i na zapošljavanje u ovoj ustanovi, gde Opštinsko veće, pa ni on sam nije imao uvid u to ko se zapošljava, što smatra neprimerenim. On je ukazao da ovakav odnos direktorke prema lokalnom rukovodstvu šteti razvoju opštine, kao negativan primer naveo je nepotrebno angažovanje posredničkih agencija za sprovođenje programa koje Turistička organizacija sprovodi.

– Situacija u Turističkoj organizaciji je neodrživa. Više ne može da ostane ovako, ili ćemo se usaglasiti ili ja više neću biti predsednik. Ukoliko direktorka idalje ostane funkciji stvari se drastično moraju menjati – kaže prvi čovek opštine Vladimir Babić.

Prvi čovek opštine Vladimir Babić, foto: A.Rovčanin

Zoran Despotović, upitao je direktorku Ildu Čolović da li će i dalje ostati na funkciji ili će preći u Biblioteku, s obzirom na činjenicu, da se priča da je nedavno dobila stalno zaposlenje u toj ustanovi, što se prema njegovom mišljenju kosi sa zakonom. Direktorka je zbog ovog pitanja „prekorila“ Despotovića i navela da je to lična stvar na koju nije želela da odgovori. Većnici su ukazali i na samovolju direktorke i njeno nepoštovanje izvršne vlasti.

Nakon što je bez puno rasprave usvojen program poslovanja Komunalnog preduzeća, polemika se vodila i oko ustupanja jedne prostorije u zgradi mesne zajednice Brodarevo za potrebe Nacionalne službe za zapošljavanje. Naime, zbog nedostatka prostora, nevladina organizacija koja je samostalno koristila jednu od kancelarija, a koja se prema podatcima iz APR u poslednje dve  godine nalazi u fazi mirovanja, od sada će za svoje potrebe, kao i druge brodarevske organizacije, moći da koristi zajedničku salu za sastanke u zgradi mesne zajednice.

– Smatram da je Opštinsko veće donelo najbolju odluku za žitelje Brodareva, time što je jednoj NVO omogućilo da svoj rad nastavi u sali za sastanke, što čine i druge nevladine organizacije u Brodarevu, a da se ta prostorija ustupi Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja će ubuduće biti bliže građanima Brodareva. – istakla je zamenica predsednika opštine Samira Ćosović.

PP Media