Vasiljević: Imamo pomoć države za strateški važne projekte

Nova Varoš će u narednih nekoliko godina dostići maksimum investicione ekspanzije. Uz ogromnu podršku države, kakvu nismo imali u poslednje četiri i po decenije, realizovaće se strateški važni projekti vredni blizu 80 milijardi dinara. Ulaganja u tolikom obimu promeniće „krvotok“ novovaroške opštine i velika su šansa da bi nam narod ostao i opstao na ovim prostorima. Investicije i nova radna mesta, kao i politička i međunacionalna stabilnost su garant daljeg razvoja i jedina nada da se mladi vraćaju u svoj zavičaj – ističe predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Prvi čovek opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, foto: A.Rovčanin

On u razgovoru za novi broj „Varoških novina“ naglašava da je ovako bogat paket investicija u zlatarski kraj najavio predsednik Srbije Aleksandar Vućić prilikom nedavne posete ovom delu zemlje. Dugoročno najznačajni projekat je izgradnja “Bistrice 2”, u koju će država u narednih nekoliko godina uložiti oko 650 miliona evra. Značajan efekat Vučićeve posete Vasiljević očekuje već do kraja naredne godine do kada bi većina „izboksovanih“ investicija trebalo da bude završena. Samo do kraja 2022.trebalo bi da budu realizovani kapitalni projekti vredni više od dve milijarde dinara.

-Najviše sredstava biće uloženo u vodosnabdevanje, kanalizacioni sistem odnosno ekologiju u širem smislu, i energetiku – najavljuje predsednik Vasiljević i pojašnjava : -Ulaganje u vodosnabdevanje , koje nam je „rak rana“ i gorući problem, podrazumeva posao na rekonstrukciji gradskog vodovoda, realizaciju projekta Ćurčića vrela u Mesnoj zajednici Božetići, kao i nastavak dovođenja vode sa ovog do Gačevog vrela i to za potrebe pojačanja vodosnabdevanja grada i turističke zone na Zlataru. Procenjuje se da bi svi ovi radovi trebalo da koštaju ukupno oko 600 miliona dinara.

Isti obim investicija očekuje se i na polju energetike odnosno izgradnju trafo- stanice u turističkoj zoni na Zlataru. Izgradnjom ovog objekta, jačine 35/10 kw, zadovoljile bi se potrebe za električnom energijom u ovom rejonu za narednih petnaestak godina.

Jedan o najskupljih projekata, vredan oko milijardu i dvesta miliona dinara je, ipak, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i nedostajuće kanalizacione mreže u naselju Vionik. Ovim projektom planirana je i izgradnja centralnog gradskog kolektora.

-Nakon Osnovne škole, država će u ovoj godini izdvojiti i oko 250 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju jedine srednje-obrazovne ustanove u Novoj Varoši, preciznije objekta u kojem nastavu pohađaju đaci gimnazijskih obrazovnih profila – dodaje predsednik Rade Vasiljević i naglašava : -Očekujemo da do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine, u Novu Varoš dođe investitor koji bi zaposlio do 500 naših sugrađana, a što je jedno od obećanja predsednika države.

Na proleće će, kako najavljuje prvi čovek opštine, započeti i radovi na izgradnji kružnog toka na Branoševcu, a vrednost ovog posla procenjuje se na oko 50 miliona dinara.

Prema rečima Vasiljevića, svi ovi projekti će se u potpunosti finansirati iz državne kase, a značajne investicije radiće se i iz opštinskog budžeta i u saradnji sa resornim ministarstvima kroz različite konkurse i javne pozive.

Tako bi tokom proleća trebalo da bude uređena centralna turistička zona na Zlataru, aplikovaće se i za sredstva za izgradnju kompleksa na Rastokama, predstoji i rekonstrukcija sportskih objekata uoči MOSI čiji je Nova Varoš ovog leta domaćin, izgradnja sale pokraj kapele na Кocelju… Za gotovo polovinu je uvećan i agrarni budžet, ulagaće se i u putnu infrastrukturu u gradskoj zoni i prigradskim naseljima, a, kako ističe predsednik opštine, i nešto više u izgradnju putnih pravaca po selima.

-Zbog korone i nedostatka izvođača radova, nedovoljno smo uradili na ovom polju i tu nisam zadovoljan kada je prošla godina u pitanju. Plan je bio da lane u izgradnju puteva investiramo oko 80.000.000 dinara, a u ove namene potrošili smo svega 30. Pokušaćemo da nadoknadimo nešto slabiji učinak u ovoj oblasti, ali imamo i drugih prioriteta tako da ćemo se truditi da investicije u gradu i na selu izbalansiramo – obećava predsednik Vasiljević.

On ocenjuje da je učinkom realizovanih projekata u prošloj godini, ipak, generalno zadovoljan jer se radilo u uslovima korone, koja je u značajnom meri prodrmala stanovnike naše opštine i usporila ambicizne planove lokalne uprave.

-Najviše se uradilo na polju ekologije, što je bilo jedno od obećanja koje sam građanima dao krajem pretprošle godine – ističe Rade Vasiljević i podseća samo na najznačajnije projekte realizovane u ovoj oblasti : transfer stanica Banjica, izradnja kanalizacione mreže u drugoj turističkoj zoni, lančanik za skupljanje otpada na Limu, uklanjanje divljih deponija, nabavka novih 100 kontejnera…

-Reč je ogromnim investicijama i one su, kao i planirani projekti u oblasti vodosnabdevanja, najbolji odgovor lokalnim ekološkim aktivistima koji u poslednje vreme protestuju ispred opštinske zgrade. Njihove zahteve uvažavamo i učinićemo sve da naša opština bude primer kako se čuva životno okruženje – ocenjuje predsednik opštine.

Vasiljević ukazuje i na dva ključna problema.

-Pad nataliteta nam je „omča oko vrata“, iako kao lokalna samouprava činimo sve u borbi protiv „bele kuge“. Godišnje iz opštinskog budžeta izdvajamo i do 26.000.000 dinara za podsticajne mere u ovoj oblasti, ali se i dalje mnogostruko više umire nego što se čuje plač beba. A kako bi tek bilo da ne ulažemo na ovom polju – kaže prvi čovek opštine.

Кao problem u funkcionisanju lokalne samouprave predsednik navodi nedostatak mladog i stručnog kadra.

-Starosna struktura zaposlenih u lokalnoj administraciji je izuzetno nepovoljna. Potrebni su mladi i školovani ljudi, a kako ih zaposliti kada je na snazi još uvek zabrana zapošljavanja u javnom sektoru – dodaje Vasiljević.

Predsednik opštine najavljuje da će GG “Novi ljudi za Novu Varoš“ na predstojećim parlamentarnih izborima „bez ikakve dileme podržati koalicione partnere u vlasti – Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića“.

-Zahvaljujući odličnoj saradnji sa SNS, konačno smo uspostavili političku stabilnost. Кa ekonomskoj ubrzanim koracima grabimo, a jedna smo od opština koja se može pohvaliti i međunacionalnom stabilnošću. Nedavni incidenti u Priboju nisu uticali na nas da eventualno poremetimo svoje tradicionalno dobre odnose sa Bošnjacima. „Varnice“ se nisu i neće preliti u Novu Varoš jer mi na delima jedni drugima pokazujemo koliko se cenimo i poštujemo različitosti – ističe predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Varoške novine