Osobe mlađe od 14 godina ne smeju da voze električne trotinete – policija počinje kontrolu vozača

Prijepolje – Od 16. juna 2024. godine vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Ilustracija

Električni trotineti mogu se voziti biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ukoliko ne postoji predviđena staza, vozači električnog trotineta mogu se kretati kolovozom na putu na kojem je ograničenje brzine 30 kilometara na sat, odnosno 50 kilometara na sat ukoliko vozač ima više od 18 godina, dok osobe mlađe od 14 godina ne smeju da voze električne trotinete na javnim putevima.

– Prilikom prelaska ulice vozač ne sme da vozi električni trotinet, već mora da siđe sa njega i pređe ulicu, osim ako se nalazi na prelazu biciklističke staze. Takođe, vozači su u obavezi da kada se kreću kolovozom nose svetloodbojni prsluk, a kada se kreću noću i u uslovima smanjene vidljivosti u obavezi su da nose svetloodbojni prsluk i kada se kreću biciklističkom stazom – kaže policijski oficir Odeljenja saobraćajne policije u Prijepolju Srđan Krpović.

Policijski oficir Odeljenja saobraćajne policije u Prijepolju Srđan Krpović, foto: A.Rovčanin

Vozači električnih trotineta u obavezi su da nose i zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno im je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

– Električnim trotinetom može se prevoziti samo jedna osoba, tačnije zabranjen je prevoz više osoba – zaključuje Krpović.

PP Media