Osveštan Кrst na vrhu Titerovac iznad manastira Mileševe

Prijepolje – Predvođena Episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenicima, grupa vernog naroda krenula je u subotu je na vrh Titerovac, na oko 960 metara nadmorske visine, šumskom stazom, najpre vozilima a onda zadnjih nekoliko stotina metara i peške, kako bi prisustvovali činu osvećenja Кrsta, navodi se na sajtu Eparhije mileševske.

Foto: Eparhija mileševska

Dolaskom na vrh, kod Кrsta, usledio je kraći predah a zatim je Episkop Atanasije osveštao veliki Časni Кrst postavljen na ovo visoko mesto da odatle svetli i svedoči o veri, dobroti, pobožnosti i ljubavi naroda koji živi na ovim prostorima.

Pobuđen veličanstvenošću i lepotom predela i uzvišenošću trenutka, Episkop Atanasije je prisutnima čestitao na ovom bogougodnom delu i nastavio:

„Radosti našoj kraja nema. Evo, nalazimo se na vrhu ove planine, ovoga brda, ali to nije samo vrh fizičke planine, nego i duhovne. U podnožju ovog brda, sa svih strana, su isposnice, kelije, u kamenu, gde su se naši preci vekovima molili Bogu, uzdizali se k nebu, pokazujući kuda teži njihova duša, njihov duh, usmereni ka carstvu nebeskome, ka osvajanju svih duhovnih visina vere, nade, pravde, ljubavi, strpljenja, istrajnosti. Sve su to oni postizali u tim kamenim bogomoljama. I mi sada samo nastavljamo u tom istom smeru. Bog je upravo nama dao da baš mi to sve krunišemo ovim krsnim znamenjem, tako da se ovo brdo, i fizički i duhovno, prirodno završava baš ovako, ovim Кrstom, koji je znak pobede i uspeha”, kazao je vladika Atanasije.

Članovi Odbora za podizanje Кrsta na Titerovcu su u porti manastira Mileševe priredili i svečani ručak za sve učesnike ovog veličanstvenog čina, kao i za sve one koji su pomogli, svako na svoj način, da se veličanstveni Кrst podigne, učvrsti i osvešta. Pored njih, tu su bili i mnogi gosti, koji su se odazvali pozivu da sa njima zajedno proslave ovaj dan.

Ovo je takođe bila prilika da se najzaslužnijima uruče izrazi priznanja i zahvalnosti za pomoć koju su prineli ovom zajedničkom bogougodnom delu. Pored priznanja koja su već ranije uručena prilikom samog podizanja Кrsta, danas su najzaslužnijima uručeni ordeni i Arhijerejske Gramate. Orden Belog Anđela Drugog reda dobili su: major Vojske Srbije Dragan Marjanović, iz Beograda i potpukovnici policije Nenad Nedić i Radoica Andrić, iz Beograda. Orden belog Anđela trećeg reda dobili su: Dejan i Srđan Džipković, Stevan Tatić, Ivan Obućina i Zvonko Derikonjić, iz Beograda, i Dragan Šundek, Vladan Derikonjić i Željko Кarača, iz Prijepolja. Više dobrotvora i pregalaca na ovom bogougodnom delu dobili su Arhijerejske Gramate priznanja i zahvalnosti.

Zahvalivši se svima i čestitajući na uručenim priznanjima, Episkop Atanasije je još jednom sve podsetio na veličinu dela koje je zaokruženo današnjim osvećenjem, i dodao: – Ovo je srećno okupljanje i na dobrom mestu. Mileševa je uvek mesto okupljanja, evo već osam stotina godina. Mi smo se sabrali jednog dana, jedno popodne. Mileševa traje više od osamsto godina i to kao aktivni akter svetske istorije. Mileševa je bila centar, koren i izvorište srpske istorije. Da li je dovoljno reći da su mošti Svetog Save trista šezdeset godina počivale na ovom mestu, u Mileševi. Sav srpski narod se sabirao oko Svetog Save, i danas, sva srpska istorija se okreće oko njega, njime je upravljena, prosvetljena, osvetljena, obezbeđena.

„Ovaj prostor, na kojem smo se sabrali, ovo je sakralni prostor, osveštan. Možemo samo zamisliti koliko je ovde molitava, za ovih osamsto godina, uzneseno Bogu na ovom mestu, u manastiru Mileševi. Кoliko je ovde bilo igumana, koliko monaha i monahinja. Zahvaljujući svima njima, ali i ovim danas, naša Mileševa duhovno stoji i postoji,” istakao je Episkop Atanasije.

Jedan od članova Odbora za podizanje Кrsta, Nenad Tošić, u ime Odbora, zahvalio je, najpre bogu što ih je ukrepio i ohrabrio na ovom dobrom delu, a onda i svima koji su se danas sabrali na ovom svetom mestu da zajedno obeleže krunisanje jednog ovakvog poduhvata. Podsetio je prisutne na neke detalje koji su pratili delo, od samog pokretanja ove ideje. Pre svega od blagoslova Episkopa Atanasija, zatim kroz planiranje, sagledavanje mogućnosti, nalaženje sredstava i izvođača, kroz izvođenje svih etapa, i evo danas, kao kruna dobrog dela, osvećenja veličanstvenog Кrsta na Titerovcu.

PP Media