Otpočeo još jedan prekogranični projekat Užica i Tuzle – Open Air Everywhere (VIDEO)

UŽICE – U Užicu je održana početna konferencija projekta prekogranične saradnje “Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda Open Air Everywhere” koji će se realizovati uz podršku Evropske unije.

Foto: ZOOMUE

Projekat Open Air Everywhere realizuje Turistička organizacija regije Zapadna Srbija u partnerstvu sa Udruženjem za razvoj NERDA, gradom Tuzla i Turističkom zajednicom grada Tuzla. Projekat će doprineti unapređenju turističkih proizvoda i usluga u prekograničnom području kroz unapređenje turističke infrastrukture, izgradnju kapaciteta i umrežavanje pružalaca usluga u turizmu, kao i promociju novih turističkih usluga. Finansiranje i realizacija projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPAII ), preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) Ministarstva finansija Republike Srbije. Ukupna vrednost je 394.082,03 evra od čega Evropska unija sufinansira 84,87 odsto vrednosti, odnosno 334.457,42 evra, dok će preostali deo sredstava obezbediti partneri na projektu.

Kroz ovaj projekat biće opremljen i dograđen rekreativni park na otvorenom na lokalitetu Ilinčica u Tuzli. U turističkoj regiji Zapadna Srbija biće uspostavljeno devet eko-kamping zona koje podrazumevaju odmorišta, eko kampove i sadržaje za najmlađe, a jedna eko-kamping zona biće pilotirana u Tuzli. Radiće se na izgradnji kapaciteta turističkih aktera za razvoj i promociju koncepta turizma na otvorenom i biće organizovane obuke za upravljanje novim sadržajima pružaocima turističkih usluga. U okviru veb stranica projektnih partnera biće urađene aplikacije za promociju pratećih usluga na obe destinacije. Nove turističke usluge biće promovisane putem organizacije niza promotivnih događaja i distribucije promo materijala, biće postavljena turistička signalizacija i obeležene novouspostavljene lokacije, a realizaciju projektnih aktivnosti pratiće PR i marketinška kampanja, tokom trajanja čitavog projekta.

Izrazivši zadovoljstvo nastavkom saradnje u okviru novog projekta prekogranične saradnje između Srbije i BiH, odnosno gradova Užice i Tuzla, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević zahvalila se partnerima iz Evropske unije koji ovakve vidove saradnje prepoznaju kao veoma značajne. Ona je podsetila i na ostale za građane Užica važne projekte koji su uz podršku EU realizovani u proteklom periodu.

“Zajednički projekti koje smo realizovali u prethodnih nekoliko godina vredni su 2,1 milion evra. Zajedno smo uradili kišnu kanalizaciju u Ulici Miloša Obrenovića u Krčagovu, izgradili smo i stavili u funkciju neolitsko naselje, rekonstruisali objekat Narodnog pozorišta Užice, uspostavili sistem odbrane od poplava u prekograničnom području Srbija-Bosna i Hercegovina, ali i unapredili sistem upravljanja nad javnom svojinom. Ponosni na ovu saradnju i na obostrano zadovoljstvo trenutno realizujemo projekte rekonstrukcije užičkog antituberkuloznog dispanzera i otvaranja prvog seoskog vrtića u Karanu vredne 920 hiljada dolara. O značaju svih pomenutih projekata ne treba posebno govoriti, dovoljno je reći da je zahvaljujući njima unapređen kvalitet života naših sugrađana, bilo da je reč o oblasti zdravstva, obrazovanja, zaštite životne sredine ili turizma. Zato smo sigurni da će i ovaj novi projekat, vredan gotovo 400 hiljade evra, koji danas zvanično pokrećemo u velikoj meri uticati na dalji razvoj turizma i unapređenje turističke ponude, kako u Zlatiborskom okrugu, tako i Tuzlanskom kantonu”,rekla je Raković Radivojević.

Govoreći na početnoj konferenciji projekta “Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda” Martin Klaucke šef sektora II operacije Delegacije EU u Srbiji, posebno je istakao značaj prekogranične saradnje, kao segment koji EU veoma ceni i rado podržava.

“Ovaj projekat baviće se posebnim aspektima turizma kao što su ruralni i zeleni turizam koji su veoma bitni a znamo da ovaj region ima veliki potencijal baš za razvoj tih aspekata turizma. Nadamo se da će ovaj projekat koji počinjemo danas kao i mnogi drugi projekti doprineti razvoju ovog veoma lepog regiona u turističkom pogledu. Ovaj projekat će u BiH doprineti razvoju ekoloških parkova a u Srbiji kampova, ali će doprineti i svim turističkim organizacijama i ljudimakoji se bave turizmom”,rekao je Klaucke.

Prema rečima Dunje Đenić pomoćnice ministra turizma i omladine ovaj projekat predstavlja nastavak uspešno završenih i realizovanih projekata finansiranih od strane EU pre svega, ali i projekata koji je finansiralo nadležno Ministarstvo turizma i omladine, kao i projekata koji u osnovi imaju razvoj dobrih međususedskih odnosa sa BiH.

“Ono što je zajednički imenitelj i što je jako važno kod svih ovih projekata jeste važnost odabira pravog turističkog proizvoda i to sa druge strane predstavlja dobar strateški pristup u planiranju projektnih aktivnosti i raspodeli finansisjkih sredstava. Na ovaj način mi zapravo osiguravamo dugoročno ostvarenje ciljeva, a kada posmatramo turizam kao granu privrede to svakako predstavlja uvećanje turističkog prometa, u ovom slučaju u broju dolazaka i stranih i domaćih turista”,rekla je Đenićeva.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić podsetio je da je ovo četvrti projekat prekogranične saradnje dva grada, Tuzle i Užica.

“To pre svega dokazuje i pokazuje našu veoma blisku povezanost, ozbiljnost prema zajedničkim ciljevima i opredeljenost da zajedno razvijamo i novi turistički proizvod. Možemo još više povezivati ove geografske celine i svim građanima i Tuzle i Užica unaprediti kvalitet života i približiti ih jedne drugima”,istakao je Lugavić.

Početna konferencija je po rečima direktora TO regije Zapadna Srbija Miroslava Rađena prilika da se predstave svi projekti, koji se u okviru pregograničnih programa EU realizuju u turističkoj regiji zapadne Srbije.

„Veliki je značaj svih pet projekata koji su ugovoreni i koji se realizuju na području turističke regije zapadne Srbije, a koje finansira Evropska unija. Lajt motiv svih je aktivni odmor, boravak na otvorenom i zdrav život i TO regija Zapadna Srbija nastaviće i u narednom periodu da sa partnerima iz regiona aplicira na zajedničkim projektima“,istakao je Rađen.

Ukupna vrednost pet projekata iz oblasti turizma koji su ugovoreni u Zlatiborskom okrugu, u poslednjem pozivu IPA II prekogranične saradnje Srbija – BiH (četiri projekta) i Srbija – Crna Gora (jedan projekat), je 1.789.988,11 evra.

Na početnoj konferenciji projekta „Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere“, projektni menadžeri iz partnerskih institucija, predstavili su i ciljeve, aktivnosti i zajedničke rezultate ostala četiri aktivna projekta prekogranične saradnje na području Zlatiborskog okruga: „Via Deinarica: Zelena staza iznad granica“, zatim projekat „Zajednička akcija za razvoj ruralnog turizma“, potom projekat „Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – Cross pass“ i projekat „Old Railways for New Cooperation and Experiences“.

Realizacija petog projekta „Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere“ počela je danas i trajaće 18 meseci.

ZOOMUE i PP Media