Ovo mesto u srcu Srbije nekada je imalo hektare pod vinogradima, a danas nema nijednu vinariju

Čačak – Širom Srbije sve je više onih koji se okreću uzgajanju vinove loze i pravljenju domaćih vina, po tradicionalnim recepturama. S obzirom na broj hektara pod vinogradima, narednih godina ne bi začudilo da osim malina i šljiva i to postane brend po kome je Srbija prepoznatljiva van svojih granica.

Da ni naši građani nisu imuni na vinsku kultru pokazuje i sve veći broj festivala posvećen dobrim kapljicama u čast. Sajam vina drugu godinu zaredom održava se i u Čačku i to pored reke Zapadne Morave, 09. jula sa početkom u 17 časova. Sve je počelo na incijativu jedne Čačanke, jer Nevena je želela da duh svetskih metropola dovede i u Šumadiju.

„Obilazeći fenomenalne sajmove zapitala sam se, zašto i Čačak ne bi imao nešto slično. Naš grad mahom se vezuje za Кupusijadu, Кajsijadu i druge slične manifestacije koje su izuzetno autentične i jako lepe, ali ni ljubitelji vina ne bi trebalo da budu uskraćeni za jedan fenomenalan ugođaj i doživljaj. Ideja je nastala spontano, a kasnije se uspešno i realizovala, pa se nadamo se da će West Wine Fest zaživeti i postati tradicionalan“, izjavila je Nevena Petrović za RINU.

Manifestacija o vinu u gradu na Moravi, foto: Rina

Na sajmu pored Morave srpske i regionalne vinarije

Zbog velikog interesovanja, mladi festival u svom drugom izdanju proširiće se na čitav prostor plaže neposredno uz Moravu. Pod sloganom „Dođite po svoju kapljicu istine“ posetioci će uživati u vinima čuvenih srpskih ali i regionalnih vinarija.

„Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da se nekada davno baš u ovom kraju nalazio veliki broj vinograda. U okolini Jelice ljudi su pravili izuzetnna vina, ali kasnije su te parcele prekrile druge voćne vrsta pa sada se u blizini Čačka ne nalazi gotovo nijedna vinarija. Nadamo se da ćemo na ovaj način i kroz ovaj festival potaknuti proizvođače da se okrenu sadnji vinogroja, ali i proizvodnji kvalitetnih vina“, kaže Nevena.

Uz ulaznicu na ovaj festival dobija se i velika kristalna degustaciona čaša kako bi posetioci mogli na miru i u potpunosti da dožive osećaj ponuđenih vina. Tokom večeri predviđen je zabavni program u kome učestvuje orkestar Stari grad, plesni studio Luna, kao i gitarski duo.

Rina i PP Media