Rabadžije čuvaju čast sela

Nova Varoš – Na 9. „Susretima zlatarskih sela“, na Ivanjdan u Muškovini, najuspešniji rabadžija iz Murtenice. Aljinovići pobednici u vučenju konopca, Goračići u fudbalu, Muškovina u odbojci… Veselo pod šatrama i borovima, tražilo se parking mesto ukraj puta.

Najjači i najbrži: volovi Jugoslava Gojgića iz Kućana, foto: D.Gagričić

Trupac jelovine, „peticu“ od 1,66 kubika, volovi rabadžije Jugoslava Gojgića, iz Кućana, gotovo u trku, za 13 sekundi izneli su uz padinu i ubedljivo pobedili na 9. „Susretima zlatarskih sela“ u Muškovini na Ivanjdan.

Takmičenje rabadžija na visu Džade je, kao i ranijih godina, privuklo najveću pažnju posetilaca. Ovo je bila do sada najjača konkurencija među odgajivačima volova iz Murtenice, Bosanja i Zlatara, uz učešće 10 pari volova i para junaca van konkurencije. Drugo mesto pripalo je zaprezi Zorana Drndarevića iz Кućana, a treće Vidu Petakoviću iz Draževića.

Odbojka među borovima i oblacima, na 1400 metara, foto: D.Gagričić

Pekla je vrelina na visini od 1.400 metara, među borovima i jelama, a takmičari u osam seoskih ekipa, po neki predstavnik meštana i najčešće gosti iz komšiluka, čaršije, te vikendaši – poklazivali su spretnost i snagu u starim čobanskim veštinama i umeću drvoseča. Šetači su „kupili“ boju ili se krepili u hladovini, a tražilo se mesto više za parkiranje kola, gotovo sve do Subog bora.

„Teškaši“ iz Aljinovićlja bili su bez premca u vučenju konopca, kao i Vujica Savković iz Goračića u nadvlačenju klička. Uroš Gujaničić (Muškovina) umako je pratiocima u trci na livadi, kao i Enes Papić (Кaraula) u bacanju kamen i Miljan Brajović (Međani) u skoku u dalj. Trupac su kladarom najbrže prestrugali Miloš Bojović i Milenko Babović iz Miševića.

U loptanju na zelenom tepihu planine „ginulo“ se u borbi za svaku loptu. Uz nekoliko sjajnih golova, udraci sa bele tačke odlučivali su pobednike u nizu utakmica, kao i u finalu, gde su u komšijskom derbiju Goračići bili uspešniji od Кaraule. U odbojci je pobedila Muškovina.

Kao nekada na planinskim saobrima Starog vlaha, foto: D.Gagričić

U trci najmlađih (do sedam godina) diploma je pripala Đurđi Antić iz Užica.

Predstavnici Zadružnog saveza Srbije bili su gosti 9. „Susreta zlatarskih sela“, manifestacije koju je podržalo preduzeće „Složna braća“ iz Drmanovića.

‘Teškaši’: snaga i spretnost ključni u vučenju konopca, foto: D.Gagričić

Ivanjdan je na visu Džade bio dan sporta i rabadžiluka, druženja i zabave. Pod šatrama i borovima, uz trubački orkestar Ivana Đenadića, nazdravljalo se za viđenja i pobede, za nove susrete…

MUŠКOVINA DOGODINE DOMAĆIN

Selo Muškovina je domaćin iduće godine – najavili su Stojan Brajović i Verko Jovanović, koji su sa grupom komšija i saradnika bili i začetnici okupljanja koje podseća na korene i tradiciju predaka i opstaje zahvaljujući entuzijazmu Organizacionog odbora.

Zlatarinfo