Pesnička susretanja u oblacima

Nova Varoš – Svetski dan knjige u OŠ „Živko Ljujić” u Novoj Varoši obeležen promocijom knjige „Ručak na oblacima” Dragoslava Bata Babića iz Prijepolja.

Foto: D.Ggaričić

Svetski dan knjige u OŠ „Živko Ljujić“ U Novoj Varoši u utorak je obeležen pesničkim susretanjima i promocijom knjige “Ručak na oblacima“ prijepoljskog pesnika Dragoslava Bata Babića (66).

Bila je to neobična peromocija, mimo klišea koje često viđamo. U čitaonici školske biblioteke članovi recitatorske sekcije kazivali su stihove, aplauze je izmamio i nastup pevačke grupe. Posebnu pažnju privuklo je obraćanje pesnika i intetrvju učenika koji su ga pitali o slikama iz detinjstva, prvoj ljubavi, dragim pesnicima…

Tako je na pitanje da li se od stihova mogu graditi kule rekao „da su stihovi temelj, zid, krov i dvorište svemu što postoji”, a da je gore, u oblacima, uvek lepo, bar, kroz stihove. Na pitanje o strahu, istakao je da ga moramo pominjati i terati, jer je on sastavni deo života i oprez za uspešnost. Podsetio je da nosi slike cvetova, stabala i obala iz bašte detinjstva..

-Pored snova, veoma česti motivi u Babićevoj poeziji su: nebo, oblak, sunce, vetar, ptice, planine, breze, liske, cvetovi, leptiri livade, potoci, zatim školjke, oči, osmesi… Dakle, sve lepi, pravi pesnički motivi, koji nameću zaključak da pesnik uporno traga za nekim lepšim predelima, lepšim svetom i životom, izmaštanim, bajkovitim, sa mnogo više harmonije, nego što je ima u realnom svetu i životu. Kroz snove doživljava i svet i život i sebe u tom svetu – zapisao je recenzent knjige Jovan Milanović o snohvaticama u četvrtoj zbirci Babića.

PP Media i GZS