Planinari u Priboju dobijaju svoj dom

Priboj – Planinarski savez Srbije pokrenuo je inicijativu za izgradnju  planinarskog objekta u opštini Priboj, iznad kanjona Sućeska, na Golim brdima, na oko 800 metara nadmorske visine, u ataru Donjeg sela, u pribojskoj MZ Bučje.

Foto: Opština Priboj

Bila bi to nacionalna planinarsk kuća, prva takve vrste u Srbiji, gde bi boravili planinari ali i svi koji vole aktivan odmor u prirodi i brojne adrenalinske sadržaje.

Parcelu na samoj steni, kupio je i poklonio Planinarskom savezu Srbije, uspešni privrednik iz ovog kraja Nebojša Janović, a budući nacionalni planinarski centar, gradiće se planski i fazno. 

U Srbiji postoje planinarskii domovi, međutim nacionalne planinarske kuće za sada nema, a prva bi mogla da bude baš u opštini Priboj. O tome je delegacija Planinarskog saveza Srbije, na čelu sa predsednikom Isom Planićem, razgovarala sa rukovodstvom opštine Priboj na čelu sa Lazarom Rvoviće, predsednikom Privremenog organa.

Foto. Opština Priboj

– Lokalna samouprava daje punu podršku jendom ovakvom projektu i uzeće učešća u rešavanju pristunog puta do buduće nacioanalne planinarske kuće – kaže Rvović.

Kompleks nacionalnog centra imaće glavni objekat i dodatne sadržaje. Centralni objekat  imaće smeštajne kapacitete od 30 ležajeva, višenamensku salu za sastanke do 40 mesta, biblioteku i izložbenu spomen sobu, terase i vidikovce, mini teretanu, kupatila u svim sobama, kuhinju sa trpezarijom. 

Osim osnovnog objekta, kompleks planinarskog centra trebao bi da sadrži i depadans ili bungalove za kolektivni smeštaj oko 15 osoba, bivak objekte i šatore,letnju učionicu odnosno amfiteatar, kao i uređene terene za adrenalinske sadržaje: adrenalin park, zip lajn, vija feratu, penjalište za sportsko penjanje i penjanje u ledu, drajtuling na stenama u kanjonu, uređene staze za pešačenje i planinski biciklizam, terene za turno skijanje.

Foto: Opština Priboj

Budući nacionalni planinarski centar u Priboju  omogućiće realizaciju raznovrsnih programa za aktivan boravak u prirodi, ne samo za planinare, već i za sve ljubitelje prirode, ali i sadržaj sa povećanim adranalinom.

Izgradnja nacionalne planinarske kuće, iznad kanjona Sućeske u MZ Bučje, uticala bi i na ukupan napredak ovog kraja, otvarajući mnoge perspektive razvoja, od seoskog i planinskog turizma, preko ostanka  i povratka ljudi na selo, prodaje na kućnom pragu povratarskih i voćarskih proizvoda, mesa i mlečnih proizvoda, do ubiranja šumskih plodova i lekovitog bilja…

Gradnja buduće kuće na steni odnosno nacionalnog planinarskog centra, sa svim dodatnim sadržajima, tekla bi planski i fazno, u skladu sa obezbeđivanjem sredstva, uglavnom kroz projekte resornog ministarstva ali i fondova prekogranične saradnje.

PP Media