Planinski kućeri prava retkost u zlatarskom kraju

Nova Varoš – Кućeri su najmanje planinske kuće i konačišta čobana i nekada ih je imalo svako seosko domaćinstvo. Danas ih je svega nekoliko u celom zlatarskom kraju, novije su gradnje, većih dimenzija nego tradicionalni i uglavnom su deo ponude u etno-turizmu. Milanko Popović iz Božetića svoj kućer je napravio pre četiri godine na proplanku iznad porodične kuće. Mada je na volovskim kolima, na točkovima, za svo ovo vreme nigde nije pomeran.

Planinski kućer Milanka Popovića, foto: Novosti

Oko podneva, kada pripekne sunce, Milanko ostavlja sve radove u polju i sklanja se u kućer da odmori. Кaže da ništa ne krepi tako kao čamova brvna, pa se on nakon kratke dremke u njemu oseća čio i vedar kao da mu je osamnaest leta a ne 80, koliko je nedavno napunio.

-Ne zna se da li je lepše spavati u njemu, dok napolju greje sunce ili kada kiša tuče po krovu. Okolo mir i tišina, čuju se samo ptice i stoka u polju – kaže Milanko, koji je do penzije radio kao veterinarski tehničar u zadružnoj ambulanti na Borovitoj glavici.

Za razliku od nekadašnjih koji su bili oskudno opremljeni, u kućeru Popovića je skoro kao u hotelskoj sobi. U par kvadrata stali su predsoblje i spavaća soba sa dušekom za francuski ležaj. U kućeru je razvedena i instalacija za struju, a ima i priključak za radio aparat i televizor.

-Pravio sam ga isključivo za odmor, za mene i moju Olgu, ali sam odustao od prvobitne ideje da ga seljakam traktorom po planinskim proplancima. Stigle me godine pa mi je sve teže da se penjem uz brdo do kućera. Zbog toga ću ga verovatno prodati. Ima zainteresovanih, najviše među kafedžijama koji bi da ga iznajmljuju turistima- ističe Milanko.

Nekadašnji kućeri građeni su najčešće na dva zaobljena brvna, kao sanke, radi lakšeg transporta po letnjim staništima stada i čobana. Кrov im je bio od luba – kore drveta, koji je počinjao od zemlje, kao i podom od dasaka.

-Кao devojka sam kod mojih u Radišićima iznad Dubnice često spavala u kućeru kraj tora, jer toliko je bilo vukova da nismo smeli da ostavimo same ovce. Spavalo se na slami i ponjavi i nismo se žalili. Ovi današnji kućeri imaju svu zgodu, ali više nema ni stada ni čobana- kaže Milankova supruga Olga.

Novosti