Plejada glumaca u Priboju u čast Danila Lazovića

Festival „Dani Danila Lazovića“, šesti po redu, održaće se od 31 oktobra do 3.novembra ove godine. Za ovog velikog glumca kažu da je bio poput najiskrenijeg prijatelja i uz svakog mladog početnika zbog čega je ovaj festival i posvećen mladima i podržci na njihovom putu.

– Nažalost, nisam imao sreću da igram sa Danilom Lazovićem ali sam ga, pripremajući festival za ovih šest godila, sasvim dobro upoznao. Pre svega preko njegove ćerke Jelene i cele porodice Lazović ali i kroz materijale koje sam nalazio o njemu i njegovom životu i radu. Ovaj festival je vrlo važna manifestacija, kako za Priboj i mlade talente tako i za kolege Danila Lazovića koji odlaze sa festivala puni utisaka, ispunjeni i srećni – kaže direktor festivala, glumac Beogradskog dramskog pozorišta, Milorad Miki Damjanović.

Festival otvara izložba „Zavičaj Danilu“ a nakon toga će publika biti u prilici da uživa u programu „Mladi glumci Danilu u čast“ u kome će učestvovati glumci : Katarina Žutić, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanović. Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Đorđe Kreća, Suzana Lukić, Milica Janketić, Dunja Stojanović, Saša Đurašević, Mihailo Laptošević i Milorad Damjanović.

Drugog dana u Priboj stižu ansambl pozorišta Puž sa predstavom „Brankova gusarijada“ kao i glumci Beogradskog dramskog pozorišta koji će izvesti komediju „Ne igraj na Engleze“ u režiji Staše Koprivice , po tekstu Vladimira Đurđevića .

– Ovaj festival posebno je važan jer jedan mali i siromašan grad odvaja sredstva za kulturu i ne dozvoljava da se kultura zanemari. Grad slavi ime i čuva uspomenu na velikog glumca i tako daje šansu mladim umetnicima da pokažu svoje umeće i talenat te moramo reći da je ovo festival vredan velike pažnje – ističe glumac Milorad Damjanović.

Za treći dan festivala predviđen je novoformirani program “Кrugovi nade“ i predstava „Jazavac pred sudom“ pozorišta Prkos u režiji Mihaila Laptoševića . Isti dan na programu je i predstava „Ne oklevaj! Improvizuj! autora Srđana J. Karanovića u kojoj igraju glumci mlađe generacije: Brankica Sebastijanović , Ivana Dudić, Jelisaveta Karadžić, Stefan Radonjić, Dušan Matejić, Anita Stojadinović i dr.

Svake godine , poslednjeg dana festivala najbolji među studentima, iz zemlje i regiona, koji se takmiče u govorenju poezije, zasluženo dobija nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčanu nagradu.

Tokom ove večeri , publici će se predstaviti i glumci Radmila Živković i Slobodan Stefanović kao muzički gost.
Izvor: Informer i PP Media