Plejada mladih glumaca stigla u Priboj, otvoren festival Dani Danila Lazovića

U gradu na Limu, u sredu veče je svečano otvoren festival Dani Danila Lazovića koji će trajati sve do subote 3. novembra. Festival je počeo izložbom slika u Zavičajnom muzeju, a čast da ga otvori pripala je prošlogodišnjoj pobednici u govorenju poezije Gali Šalipur sa Fakulteta umetnosti u Prištini. Nakon toga program je nastavljen u Domu kulture gde se kroz poetsko muzički program „Mladi glumci Danilu u čast“ čuva sećanje na lik i delo Danila Lazovića.

Direktor festivala Milorad Damjanović kazao je da mu je drago da će ove godine program festivala biti usmeren na mlade ljude, na glumce kojima treba šansa, jer se kao festival trude da promovišu mlade umetnike koji im se uvek vraćaju na šta su preponosni.

– Ove godine smo oformili potpuno jedan novi program pod nazivom Krugovi nade gde ćemo dati šansu novim produkcijama, koji nemaju producente i koje nemaju pozorište koje stoji iza njih. Daćemo im vetar u leđa i promovisati ih na našem festivalu. Beogradsko dramsko pozorište i Pozorištance Puž biće naši gosti kao i prvakinja drame Narodnog pozorišta Radmila Živković kao gost glumac ovogodišnjeg festivala, a Slobodan Stefanović prvak pozorišta na Terezijama kao muzički gost – istakao je Damjanović.

Mlada glumačka ekipa pobrala aplauze na otvaranju festivala Dani Danila Lazovića foto: www.ppmedia.rs

U poetsko muzičkom programu „Mladi glumci Danilu u čast“ učestvovali su glumci Katarina Žutić, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanovi, Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Đorđe Kreća, Suzana Lukić, Milica Janketić, Dunja Stojanović, Saša Đurašević, Mihailo Laptošević i Milorad Damjanović.

– Prvi put sam u Priboju, na ovom festivalu i velika mi je čast da učestvujem u ovoj toploj priči. Moram da kažem da sam imao pozitivnu tremu. Ovo je retka manifestacija koja je posvećena glumcu, mislim da ih u Srbiji nema mnogo. Zato treba da je negujemo i time da motivišemo mlade ljude da idu više u pozorište i da na televiziji prate neki kvalitetniji program – kazao je glumac Žarko Stepanov.

Vladimir Kovačević, i ako nije poznavao Danila Lazovića kaže da mu je njegova uloga Šćepana Šćekića obeležila detinjstvo.

Glumac Vladimir Kovačević foto: www.ppmedia.rs

– On je za mene veliki glumac i smatram da ovakvi festivali treba da se neguju, jer ih je malo – istakao je Kovačević.

Drugog dana u Priboj stižu ansambl pozorišta Puž sa predstavom „Brankova gusarijada“ kao i glumci Beogradskog dramskog pozorišta koji će izvesti komediju „Ne igraj na Engleze“ u režiji Staše Koprivice , po tekstu Vladimira Đurđevića.

Za treći dan festivala predviđen je novoformirani program “Кrugovi nade“ i predstava „Jazavac pred sudom“ pozorišta Prkos u režiji Mihaila Laptoševića . Isti dan na programu je i predstava „Ne oklevaj! Improvizuj! autora Srđana J. Karanovića u kojoj igraju glumci mlađe generacije: Brankica Sebastijanović , Ivana Dudić, Jelisaveta Karadžić, Stefan Radonjić, Dušan Matejić, Anita Stojadinović i dr.

Brojna publika na otvaranju festivala foto: www.ppmedia.rs

Svake godine , poslednjeg dana festivala najbolji među studentima, iz zemlje i regiona, koji se takmiče u govorenju poezije, zasluženo dobija nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčanu nagradu.
PP Media