Nova Varoš obeležava Dan opštine, beleg u čast i slavu 1.200 junaka

Spomenik u slavu i čast ratnika novovaroškog kraja poginulih u ratovima od 1912. do 1918. godine, u četvrtak će biti otkriven u Novoj Varoši povodom 1. novembra Dana opštine. Podsećaće na 1.200 junaka koji su poginuli na ratištima od Cera do Kajmakčalana, u gudurama Albanije i brojnim logorima. U Zavičajnom muzeju, potom će biti otvoreni spomen-soba najznamenitijem Novovarošaninu – vojvodi Petru Bojoviću – i izložba o učesnicima Velikog rata.

Obeležje od belog mermera, visoko 2,6 metara, stajaće nedaleko od spomenika slavnom vojvodi. Kako kažu u Udruženju potomaka ratnika 1912-1918. godine, ovaj spomenik i dve trajne postavke u Muzeju nisu samo odavanje pošte i vraćanje duga besmrtnim junacima, već i beleg onoj Srbiji koju je voleo, cenio i poštovao svet.

– U oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918, učestvovalo je više od 2.000 boraca iz novovaroškog kraja u jedinicama Limskog odreda i užičkim pukovima Drinske divizije – podsećaju u Udruženju. – Iz Velikog rata, kući se vratio tek svaki treći vojnik. Među njima je bilo i 16 nosilaca Karađorđeve zvezda sa mačevima, najvećeg ratnog odlikovanja.

Braneći ognjišta, slobodu i ljudsko dostojanstvo mnogi su u rat odlazili golobradi, a pušku razduživali i kući se vraćali tek posle sedam ili devet godina. Posle pobeda u čak tri rata.

U spomen-sobi Zavičajnog muzeja, trajno će biti izložene kopije tri uniforme Petra Bojovića, čiji se originali čuvaju u čačanskom Narodnom muzeju.
Izvor: Novosti i PP Media