Počela berba maline u prijepoljskom kraju – dobra zarada za proizvođače i berače

Prijepolje – Berba maline u ravničarskim delovima prijepoljske opštine počela je pre nekoliko dana. Proizvođači su zadovoljni ovogodišnjim rodom kao i cenom, međutim, ono što ih muči, jeste nedostatak radne snage.

Počela berba u prijepoljskom kraju, dobar rod, fali berača, foto: PP Media

Šefket Tabaković u Velikoj Župi na površini od 45 ari zemlje gaji malinu. Berba je počela polovinom juna, cenom otkupa je zadovoljan a ističe da će i rod biti znatno bolji nego prošle godine. Ono što pravi problem, je nedostatak berača.

– Imam berače iz familije, Prijepolja i Beograda. Snalazimo se ali je poprilično teško, neće niko da bere. Plaćam 100 dinara po kilogramu, njihova hrana, moje piće i prevoz – kaže malinar Šefket Tabaković.

Da bi se malina isplatila, potrebno je dosta rada, truda ali i ulaganja, ističe Tabaković.

– Prošle godine sam dao oko 160.000 dinara za đubrivo i preparate. Ove godine znatno više. Uložio sam 350.000 jer su cene đubriva skočile 200% ali će se opet isplatiti – apostrofira ovaj vredni domaćin.

Porodica najveća podrška, foto: PP Media

Kada fali berača, svaka pomoć je dobrodošla, tako da Šefketu pomažu njegov osmadesetogodišnji otac i tašta. Kažu da, pošto pomažu deci, ne pada im teško.

– Pomažem mome detetu. Ne tražim mu ni pare ni ništa. Pet gajbi pa je dosta, zauvar je koliko toliko – navodi Gajlo Tabaković.

Tokom berbe u pomoć Šefketu pritekla je i tašta.

– Berem kod svog deteta i jednog u drugog. Koliko god uberemo, zahvalnismo, bar smo na svom – navodi Sabaheta Fazlić.

U pomoć pritekla i tašta, foto: PP Media

Za Sajmu, Šefektovu suprugu, koje je do pre tri godine radila u šivari, malinjak je jedino radno mesto, stoga je zahvalna na ovogišnjem rodu i ne žali se.

Tabakovići ove sezone očekuju da će ubrati oko 5 tona maline.