Počela izgradnja trafostanice Bistrica u Radoinji vredne 8 miliona evra

U Subotića polju u Radoinji počela je izgradnja Trafostanice Bistrica (220/110 kW) koja će doprineti stabilnijem radu elektroenergetskih sistema Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegvine, a dugoročno će obezbediti i napajanje električnom energijom potrošača na području Nove Varoši, Čajetine, Priboja, Prijepolja, Sjenice, Novog Pazara, Raške i Tutina, pišu Varoške novine.

Postrojenje sa pristupnim saobraćajnicama i dalekovodima podiže se na parceli površine 3,12 ha sa leve strane puta za Priboj. Projekat će biti realizovan do novembra 2020. godine, a njegova ukupna vrednost je 8,15 mil EUR.

Puštanjem u rad Trafostanice Bistrica biće otvoreno sedam novih radnih mesta. Njenu izgradnju finasira preduzeće Elektromreža Srbije iz sopstvenih sredstava, dok će visokonaponska oprema vredna 1,4 mil EUR biti kupljena kreditnim sredstvima Evropske investicione banke.

– Izgradnjom ove trafostanice biće uklonjeno “kruto” elektroenergetsko čvorište Vardište, što će biti od koristi za elektroenergetski sistem tri države. Pod “krutim” čvorištem se smatra nepouzdano povezivanje više dalekovoda u jednoj tački bez mogućnosti da se pouzdano upravlja s njima. U Trafostanici Bistrica biće ugrađena oprema najsvaremenije tehnologije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima – kažu u Elektromreži Srbije.

U toku su radovi na uređenju terena, a čitav posao poveren je konzorcijumu preduzeća koji predvodi Elektromontaža iz Kraljeva.

Trafostanica Bistrica podiže se na poljoprivrednom zemljištu, na skoro 150 metara od prvih kuća, a investitori kažu da je lokacija izabrana tako da ne ugrožava životnu sredinu i okolne objekte, pišu Varoške novine.

Za potrebe priključenja Trafostanice Bistrica na prenosni sistem Srbije u Subotića polju gradiće se i rasplet četiri nova dalekovoda čija je ukupna dužina 32 km.

Projektom je predviđeno i da se u ovu trafostanicu uvedu dalekovodi napona 220 kW Bajina Bašta-HE Bistrica i Požega-Pljevlja. Dalekovodom napona 110 kW Trafostanica Bistrica biće povezana sa trafostanicama u Kokinom Brodu, Potpeću i na Zlatiboru.
Izvor: Ekapija i Varoške novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *