Počela rekonstrukcija zgrade Gradske biblioteke i Muzeja

Nova Varoš – Počeli su konačno radovi na sanaciji zgrade Biblioteke i Zavičajnog muzeja u centru Nove Varoši koji su povereni beogradsko-kragujevačkom konzorcijumu “MR Construction Team DOO“. Rok za završetak posla je 60 kalendarskih dana, a radove vredne oko 6,7 miliona dinara finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i lokalna samouprava.

Foto: Varoške novine

-Država projekat podržava sa 4.000.000 dinara, dok je preostalih 2,7 miliona dinara obezbeđeno iz opštinskog budžeta – pojašnjava pomoćnica predsednika opštine za privredu i lokalni ekonomski razvoj Marijana Đokić, inače, koordinatorka Projekta i ističe: -U okviru rekonstrukcije zgrade nekadašnje kajmakamije predviđena je sanacija kompletne fasade, zamena oluka i dela stolarije.

Đokić za „Varoške novine“ dodaje da su za realizaciju ove investicije Opština i Bibliteka ispunili sve kriterijume i obezbedili preduslove za realizaciju posla, među kojima su ključni saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Кraljevo i Republičke direkcije za imovinu.

Inače, zgrada je u protekle dve decenije više puta sanirana. Najobimniji radovi na rekonstrukciji ovog objekta urađeni su tokom 2002. godine, sredstvima Evropske unije. U maju 2017-te Ministarstvo kulture i Opština Nova Varoš su sa blizu 6.000.000 dinara finansirali radove na zameni krova, potkrovlja i tavanskog prostora zgrade matične Biblioteke, čime je zaštićen knjižni fond od preko 40.000 primeraka, godinama pre toga ugrožen zbog prokišnjavanja krovnog pokrivača.

Biblioteka „Jovan Tomić“ kao samostalna ustanova deluje od početka oktobra 2003.godine, a mesec dana kasnije smeštena je u zgradu u Кarađorđevoj ulici u centru grada. U prizemlju zgrade je 2012. otvoren i Zavičajni muzej, kao odeljenje Narodnog muzeja Užice. Zgrada je inače, sagrađena davne 1908. godine za potrebe državne uprave tadašnjeg Otomanskog carstva. Кao vredan spomenik narodnog graditeljstva nalazi se pod zaštitom države i jedan je od najlepših arhitektonskih zdanja u ovom delu Srbije.

-Opština Nova Varoš se poslednjih godina intezivnije bavi održivim kulturnim nasleđem, koje je, između ostalog, prepoznato i kao turistički potencijal zlatarskog kraja – naglašava Marijana Đokić i napominje: – Zgrada kajmakamije ili „bele golubice“ kako je žitelji zovu, spomenik je pod zaštitom države i kao takav upisan je u javnu svojinu Republike Srbije. Lokalna samouprava i ustanove pod njenim svodom sprovode redovne aktivnosti kako na tekućem održavanju samog objekta, tako i na proširenju kapaciteta, unapređenju postavki i sadržaja, kao i na očuvanju čitave ambijentalne celine objekta.

Varoške novine i PP Media